Lerakták az Etelka sori új fedett uszoda alapkövét

Szegediek évtizedes vágya teljesül azzal, hogy végre felépül az új fedett uszoda az Etelka soron. A kivitelező a napokban kezdi a munkát és 425 nap múlva már használatra készen áll majd a létesítmény, amelynek nevéről a szegediek dönthetnek.

2018. augusztus 22. 12:13

Szegeden évek óta nagy igény volt egy fedett uszoda építésére, mivel a jelenlegi létesítmény már nem tudja kiszolgálni az oktatás valamint a sportolni, úszni vágyók igényeit. Ráadásul a rangos versenyek szervezéséhez előírt követelményeknek sem felel meg, valamint az átalakítás sem megoldható.

Az új uszoda helyszínének kiválasztásakor az egyik fontos szempont volt, hogy a szegedi oldalon épüljön fel, mivel a jelenlegi létesítmények az újszegedi oldalon találhatók. A kijelölés másik fontos szempontja volt, hogy a helyszín gépkocsival, közösségi közlekedéssel és akár kerékpárral is jól megközelíthető legyen.

Botka László polgármester az ünnepélyes alapkőletételen szerda délelőtt kiemelte, a szegediek évtizedek óta reménykedtek egy új uszoda felépítésében. „Bármilyen közvéleménykutatást is végzett az önkormányzat, a szegediek kívánságlistájának elején mindig ott szerepelt az új uszoda” – mondta a polgármester. Szeged a vízisportok városa, az itt élő 170 ezer ember és az itt tanuló 30 ezer egyetemista jogos igénye ez az új létesítmény – folytatta –, amely otthont ad majd az úszóknak, vízilabdázóknak, triatlonosoknak és könnyűbúvároknak, az élsportnak és az utánpótlás-nevelésnek is. Emellett lehetőséget biztosít az óvodai és iskolai ingyenes úszásoktatásra, valamint a szegediek sportolási, pihenési igényeit is kielégíti majd.

A polgármester azt is bejelentette, az új fedett uszoda elnevezésére a szegedieket kéri meg az önkormányzat. Ahogy a város lakói döntöttek az új villamosok és trolik színéről, az új híd elnevezéséről és a Móra park szökőkútjáról, úgy Szeged legújabb sportlétesítményének nevéről is ők dönthetnek.

Botka László hozzátette az új uszoda 425 nap múlva már állni fog és a jövő év végén már csobbanhatnak is a medencékben a látogatok. „Nemcsak Magyarország legújabb és legmodernebb, a nemzetközi előírásoknak mindenben megfelelő uszodája épül, hanem a legszebb is!”

Kanász István projektigazgató az építkezéssel kapcsolatban elmondta, a munkát a napokban elkezdik majd, a földmunkákkal 1,5-2 hónap alatt végeznek, ezt követik a mélyépítési munkálatok, utána pedig a vasbetonszerkezet építése. A tervek szerint az uszoda épülete az ősz végén kezd majd el kiemelkedni a földből.

A cég a budapesti Tüske uszodát építette, de ahogy a projektigazgató fogalmazott, a szegedi sokkal nagyobb feladat lesz, főleg a nagysága és a különlegesnek számító 52 méteres acélrácstartós lefedés miatt.

Az alapkő a nagymedence alá kerül, az acélhengert Botka László polgármester, Paár Attila, a kivitelező cég vezetője, Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Joób Márton, az önkormányzat Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottságának elnöke tette le.

A létesítmény engedélyes és kiviteli terveit a TSPC Mérnökiroda Kft. és a DPI-DESIGN Kft. által alkotott konzorcium készítette el.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás 2017. december 17-én jelent meg, és idén eredményesen lezárult. A legjobb ajánlatot, 15,5 milliárd forinttal, a győri székhelyű West Hungária Bau Kft. és a szegedi DÉLKONSTRUKT Zrt. által alkotott konzorcium adta. Velük 2018. július 9-én írták alá a szerződést. A munkaterületet a kivitelező augusztus 13-án vehette át.

A beruházással egy 1200 fős fix lelátós fedett versenyuszoda épül meg, amelyben 50 méteres, valamint 25 méteres úszóversenyek, illetve vízilabda-mérkőzések is megrendezhetők. Emellett az akadálymentes kialakításnak köszönhetően a különböző parasportversenyeket is lehet tartani. A létesítmény megfelel a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA szabályainak és a tv-közvetítések feltételeinek is.

A 13 ezer 305 négyzetméter nettó hasznos alapterületű uszodaépületben megtalálható lesz egy 50 méter hosszú, 25 méter széles, 10 pályás, 2,2 méter mély versenymedence, amelyből egy mozgatható válaszfal segítségével 2×10 25 méteres pálya alakítható ki. A medencecsarnok természetes megvilágítású lesz, sötétíthető, valamint tv-közvetítésre alkalmas sportvilágítást is kiépítenek benne.

A versenymedence mellett egy 25 méter hosszú és 15 méter széles, 6 pályás, 1,8 méter mély bemelegítő medence, egy 20 méter hosszú és 12,5 méter széles, 90 centiméter mély meleg vizes tanmedence, valamint melegvizes külső-belső lazító ülőmedence is az uszoda része lesz.

A sportolói és a lakossági igények teljes körű kielégítése érdekében kondicionáló termek, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyermekmegőrző, tanulószoba, üzlethelyiség és egy wellness részleg is megtalálható lesz az új létesítményben. A lelátók az akadálymentes kialakításnak köszönhetően kerekes székkel is megközelíthetők lesznek.