Lépni kell: csökken a gyermeklétszám, kevés az óvónő

Már most nagy baj és még nagyobb lesz, ha nem rendezi a kormány az óvodapedagógusok fizetését. Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatósága vezetője szerint utánpótlás hiányában összeomolhat a rendszer. A gyermeklétszám is jelentősen csökkent az elmúlt években az önkormányzat által fenntartott óvodákban. Ezért tervezik, hogy három óvodát kiemelnek az intézményrendszerből. Minden óvodapedagógusnak, dajkának és technikai dolgozónak megmarad az állása.
Szeged.hu

2022. április 10. 14:07

Lépni kell: csökken a gyermeklétszám,
kevés az óvónő

– Jelenleg egy pályakezdő óvodapedagógus bruttó bére 312 ezer forint, aminek a nettója 207 ezer forint. Ennyi pénzből kellene megélnie annak a huszonéves pályakezdő óvónőnek, aki kirepül a családi fészekből, elköltözik otthonról, mert teljesen természetes módon önálló életet szeretne kezdeni. Nem egy ilyen fiatal kollégám mondta, hogy miután kifizeti az albérleti díjat és a rezsit, akkor egész hónapra 30 ezer forintja marad enni, ruházkodni, szórakozni. Ez megalázóan kevés. Sajnos, nem tudom őket mivel biztatni, mert a Fidesz által bevezetett pedagógus-életpályamodellben a P1-től a P5 kategóriáig jelen állás szerint tizenegy évig csak ennyi bért lehet adni. Ez riasztó egy óvodapedagógusnak, mert esélye sincs többet keresni több mint egy évtizedig – kezdte Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatósága vezetője.

 

A fizetés a legfőbb oka annak, hogy hiány van óvodapedagógusokból. 

 

– Ezzel indokolták, indokolják a fiatal kollégáim, miért adják be egy nevelési év után a felmondásukat. Mindig elmondják, amikor elmennek, hogy imádják a gyerekeket, szeretik a munkájukat, de egyszerűen nem tudnak megélni a fizetésükből. Az elmúlt években tucatjával mentek el az óvodapedagógusok. Idén már heten mondtak fel, és mentek el a multikhoz vagy külföldre bébiszitternek, ahol többet lehet keresni. Az anyagiak mellett a kormány által támasztott adminisztráció is hatalmas terhet jelent, plusz az is nagy kihívás a komoly felelősséget vállaló óvodapedagógusoknak, hogy egyre több a magatartási problémával küszködő gyermek. Mindezek miatt hagyták, hagyják el a pályát a fiatal, jól képzett kollégáim, akik közül többen is mesterszakon végeztek. Miközben értem és megértem őket, nagyon fájdalmas a számomra, hogy elmennek – mondta az igazgató.

 

Jelenleg az Óvodák Igazgatóságán a helyettesítő állásokkal együtt huszonnyolc óvodapedagógus hiányzik a rendszerből.

 

– Ez a szám növekedni fog, mert a „nők 40” kedvezményes nyugdíjjal sokan mennek nyugállományba. Dajkák és óvónők élnek azzal a lehetőséggel, hogy amint megvan a negyven év szolgálati jogviszonyuk, többen a nevelési év végét ki sem várva, nyugdíjba vonulnak. Ez nagyon megnehezíti a nevelési munkát, mivel nincs utánpótlás. Jelenleg huszonnyolc csoportban egy óvónő dolgozik kettő helyett. Ezt a helyzetet többletmunkával, belső munkaszervezéssel tudjuk megoldani – hangsúlyozta Bartáné Tóth Mária.

 

Az igazgató elmondta: az elmúlt öt évben jelentősen csökkent a gyermeklétszám. Míg a 2017/18-as nevelési évben 4070, addig 2021/22-es nevelési évben 3847 gyermeket írattak be a 45 önkormányzati óvodába. Emiatt 92,8 százalékról 87,8 százalékra csökkent az intézményrendszer kihasználtsága.

 

– Vannak óvodák, ahol még drasztikusabb a gyermeklétszám-csökkenés.

  • A Napsugár óvodába az elmúlt két évben nem írattak be gyereket, az előtte lévő években is csak egyet-egyet a 37 férőhelyre. Jelenleg tizennyolc gyerek jár az intézménybe.
  • A 96 férőhelyes Mars téri óvodába tavaly három, az azt megelőző években hét-nyolc gyereket írattak be. Az intézmény félházzal működik.
  • A Sás utcai óvodában is folyamatosan csökken a gyermeklétszám, 61-en vannak 110 férőhelyre.

A drasztikus gyermeklétszám-csökkenés miatt kiemeljük a három óvodát az intézményrendszerből. Ezzel növekszik a többi óvoda kihasználtsága. Igaz, az átszervezés teljesen nem oldja meg, de enyhíti az óvodapedagógus-hiányt. A gyerekeket a környező óvodákban, a belvárosi körzetben, valamint a Katona utcai, a felújított Gyertyámos utcai, a Tünde téri és Tarjáni óvodában helyezzük el. Minden óvodapedagógusnak, dajkának és technikai dolgozónak megmarad az állása – hangsúlyozta Bartáné Tóth Mária.