Lepkeinvázió Szegeden

Az elmúlt napokban több olvasónk is jelezte, nagyon sok az éjjeli lepke a városban, amelyek este a lámpafényhez vonzódva berepülnek a lakásokba, napközben pedig árnyékos helyekre húzódnak. Az elmúlt évekhez képest sokkal többen vannak ezek az állatok.

2018. június 06. 15:05

Lepkeinvázió Szegeden

Az éjszakai lepkék nem bántanak, igaz idegesítők, amikor a lámpa körül röpdösnek. A napokban többen is jelezték szerkesztőségünknek, hogy a szokásosnál több lepkével találkoznak, illetve napközben nagyon sok a muslinca szerű kis repülő rovar, amelyek jelenléte szintén nagyon zavaró.

Bojtos Ferenc, a Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület irodavezetője elmondta, a rovarok elszaporodása a kedvező körülményeknek köszönhető. Enyhe volt a tél és a mostani meleg, párás idő is elősegíti a szaporodásukat.

Azonban nem kell sokáig várni és helyre áll majd a világ rendje. Egyrészt ezeknek a rovaroknak az életciklusa nagyon rövid, van, amelyik csak pár napot él, nem is táplálkozik, csak szaporodik. Emellett az őket fogyasztó természetes ellenségeik száma – a denevéreké, madaraké – is elszaporodik ilyenkor, és azok is elősegítik, hogy gyorsan visszaálljon a számuk a szokásosra.

Címlapon

mutasd mind