Lépésről lépésre 2. – Szántó György olvasói levele

Szeged.hu

2023. február 26. 20:25

Lépésről lépésre 2. – Szántó
György olvasói levele

Most azt találta ki a hűséges és kreatív Navracsics Tibor, hogy felajánlja az Európai Uniónak: kiveszik az államtitkárokat is a közérdekűnek nevezett alapítványok kuratóriumaiból, csak a képviselők és a polgármesterek maradnak, így aztán annyira függetlenek lesznek a kuratóriumok, hogy a jogállamiságért felelős uniós biztos mind a tíz ujját megnyalhatja, sőt ez példa lesz a hanyatló Nyugaton működő kuratóriumoknak is. Azt nem tudom, hogy ezért a bohózatért mennyit kap a jó Navracsics a Gazditól, de hogy sokat kell kapnia, az biztos. Az egykor jó nevű, talán liberális érzelmű egyetemi tanár ma már teljesen lemegy kutyába, ha a Gazdi úgy akarja. Mert azt ő sem gondolhatja komolyan, hogy ezt a trükköt az EU-ban bárki is elhiszi. Hiszen a Gazdinak olyan jó bátor 135 képviselője van:

  • akik képesek bármikor aláírni és pénteken 23 óra 59 perckor benyújtani egy olyan törvényjavaslatot, amelyet a Parlament már hétfőn sürgősen napirendre vesz, majd meg is szavaz, de egyébként a képviselőnek fogalma nincs arról, hogy mit nyújtott be, csak éppen jött a parancs, hogy ő jegyzi az előterjesztésnek nevezett marhaságot,
  • akik képesek bármikor bármely téma napirendre vételét megakadályozni,
  • akik képesek bármikor bármely rendkívüli parlamenti és bizottsági ülést távolmaradásukkal határozatképtelenné tenni,
  • akik képesek bármekkora tiszteletdíjat és egyéb juttatásokat felvenni, még akkor is, ha az ország pénzügyi helyzete katasztrofális, és a ha a tanárok és egészségügyi szakdolgozók majd akkor kapnak béremelésnek mondott alamizsnát, ha Brüsszel ad rá pénzt,
  • akiknek képviselői indulását egy választásokon a Gazdi egy felcsúti zarándoklattal egybekötött személyes vizit után hagy személyesen jóvá, miután mindent és annak az ellenkezőjét is megígérik,
  • akik saját családjaik gazdagodására használják fel az uniós forrásokat,
  • akiknek strómanjai minden közbeszerzési eljárást és más pályázatot megnyernek.

 

Nos, ők azok a képviselők, akik az egyetemi kuratóriumokban a szakértelmet és a pártatlanságot képviselik majd.

 

Rajtuk kívül még tagok lehetnek – Navracsics Tibor ajánlata szerint – a polgármesterek is. Mert azok is nagyon függetlenek, okosak és tisztességesek.

 

Ilyen például az a Dézsi Csaba győri polgármester a Széchenyi Egyetem kuratóriumában, aki olyan bátor és független, hogy nem az adriai kéjutazáson lebukott Borkai Zsoltot ajánlotta díszpolgárnak, hanem azt a nagyon független élportyászt és élfürkészt, a Szergej Lavrov Barátság Érdemrenddel kitüntetett barátját, Szijjártó Pétert, aki képes volt 300 milliárd forintot elverni használhatatlan kínai lélegeztető gépekre, aki Szíjj László barátjaként és jachtján luxizált családjával együtt, és aki személyesen nyalja tisztára minden kínai beruházó hátsó felét, aki környezetpusztító beruházást hoz Magyarországra. Ő a független Dézsi Csaba polgármester.

 

Hasonlítsák csak össze: Szegeden egy nemzetközileg elismert, Széchenyi-díjas neurológus akadémikus lesz a díszpolgár, Győrben meg Szijjártó Péter főnyalász, a haza nagy dicsőségére. Ezért maradjanak hát ott az egyetemi kuratóriumokban a minden valóságtól független, és csak a Gazditól függő polgármesterek.

 

És ha az EU mindezt beveszi, akkor az év második felében már dől is a lé, lehet hancúrozni, stadionokat, templomokat építeni, majd Völner Palit kárpótolni, az EU meg húzzon el! Örüljön, hogy elfogadtuk a nekünk járó újjáépítési és fejlesztési alapok pénzeit. Az Európai Ügyészséget meg úgy elkerüljük, hogy nem is látnak bennünket, vegyenek majd rögvest példát a szintén nagyon független Integritás Hatóságról, amelynek – szintén mérhetetlenül független – elnöke szerint Magyarországon nem rendszerszintű a korrupció, hanem vannak korrupt emberek. Ezt tudta nyilatkozni – mintegy bemutatkozásként – az Integritás Hatóság elnöke, a rendszerszintű korrupció kinevezett legfőbb üldözője. Őt is a 135 bátor ember nevezte ki.

 

Nem tudom, hogy Navracsics Tibornak lesznek-e még hasonló, időhúzó ötletei. Az sem tudom, hogy ismeri-e a bölcs kádi ötletei és az egyre döglődő ludak történetét. Csak attól félek, hogy ebbe a bohózatba nem a ludak döglenek bele, hanem a magyar felsőoktatás, és végső soron mi, Magyarország polgárai.

 

Szántó György