Lépésenként 600 ezer forintjába került az uniós adófizetőknek a világhírű lombkoronasétány

A részletes költségeket tartalmazó uniós támogatói okirat és a kivitelező cég által kiállított részteljesítési számlák alapján.
Kékes Viktória

2023. május 23. 09:16

Lépésenként 600 ezer forintjába került az uniós adófizetőknek a világhírű lombkoronasétány

Az Átlátszó számításai szerint méterenként 644 ezer 347 forintba került a most már az uniós pénzek elherdálásának nemzetközi szimbóluma, a nyírmártonfalvai lombkorona(nélküli)sétány.

 

A részletes költségeket tartalmazó uniós támogatói okirat alapján:

 

  • ácsmunkára bruttó 26,4 millió forint jutott – ez a lombkorona ösvény költségének 40 százaléka;
  • asztalosszerkezetek elhelyezésére bruttó 22,2 forint volt a keret;
  • aljzatkészítésre, hideg- és melegburkolatok készítésére bruttó 13,3 millió forint;
  • irtásra, föld- és sziklamunkálatokra, illetve síkalapozásra (betonból) pedig bruttó 2,6 millió forint.

 

Az Átlátszó arra emlékeztet, első látogatásukkor számos kivitelezési, tervezési hiányosságra hívták fel a figyelmet. A beruházásnak ugyanis papíron már készen kellett volna lennie, mégsem volt WC, a pavilon tetejét megbontotta a szél, nem volt lekezelve a fa és a sétány lépcsői sem voltak kellően alátámasztva. 

 

A 64 millió forintnyi uniós támogatást elnyert polgármester, Filemon Mihály a botrány kirobbanását követően ezeknek egy részét gyorsan megcsináltatta, így például befejezte a WC-t, fixálta a tetőt és lekente a sétányt. Nyírmártonfalva első embere egyébként saját magát lőtte lábon, amikor beperelte az Átlátszót és saját kezűleg nyújtotta be a bírónak a pályázat támogatói okiratát és a kifizetett számlákat. A bíróságnak szánt dokumentumokat így akarva/akaratlanul az Átlátszóval is megosztotta. A pert első fokon megnyerő oknyomozó portál így ismerte meg a bizarr építmény részletes költségeit. 

 

(Borítókép: Átlátszó)