Lép az SZTE kuratóriuma: meglesz a pénz, kijavíthatják a Szegedi Csillagvizsgáló tetejét

Egy-két napon belül meglehet a döntés a Szegedi Csillagvizsgáló megrongálódott tetőszerkezetének helyreállításáról – mondta el érdeklődésünkre Szabó Gábor prorektor, a szegedi egyetemet működtető kuratórium elnöke.
Bod Péter

2022. február 07. 16:03

Lép az SZTE kuratóriuma: meglesz a pénz, kijavíthatják a Szegedi Csillagvizsgáló tetejét

A Szegedre is lecsapó január 30-i szélvihar leszakította a Szegedi Csillagvizsgáló tetejét, aminek darabjait a szomszédos Füvészkertből kellett összeszedni.

 

 

Bár nem a teljes kupolát szakította le a szél, a tetőszerkezet megrongálódása miatt az ott használt nagytávcsövet fedett helyre kellett menekíteni, ezért a rajta végzett megfigyelések szünetelnek.

 

A Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumát hivatalosan csütörtökön tájékoztatták a csillagvizsgálóval történetekről, és a döntéselőkészítési és döntéshozatalai gépezet azonnal működésbe lépett – ez derült ki Szabó Gábor, az egyetemet működtető kuratórium elnökének szavaiból.

 

Az egyetemi vezető érdeklődésünkre elmondta, hogy 

 

a hétvégén készítette el ennek kapcsán azt az előterjesztést, amiket időközben már elküldött a kuratórium további négy tagjának. A csillagvizsgálót működtető oktatók és kutatók a kárfelmérést elvégezve arról tájékoztatták a kuratórium elnökét, hogy hozzávetőlegesen ötmillió forintra volna szükség a helyreállításhoz.

 

 

A kialakult helyzetben könnyebbséget jelent, hogy az egyetem tavalyi évi működése során nem használtak fel valamennyi rendelkezésre álló összeget. Így ennek a pénzmaradványnak egy része lehet a fedezete a Szegedi Csillagvizsgáló új tetőszerkezetének.

 

 

A kuratórium egy-két napon belül dönthet ebben az ügyben 

 

– mondta el Szabó Gábor, érzékeltetve, hogy bár a döntés még nem született meg, de nagy valószínűséggel támogató lesz. 

 

Hozzátette: ebben az esetben kihasználták az alapítványi működésben rejlő előnyt, vagyis azt, hogy nagyon gyorssá tehetőek a döntéshozatali folyamatok, köztük azok is, amik pénzt igényelnek. 

 

A szegedi csillagászat rendkívül meghatározó szerepet tölt be a hazai csillagászatban. Az utánpótlás nagyon jelentős részét a szegedi egyetem képezte – mondta Szabó Gábor.