Lenyúlná az önkormányzatoktól a gyógy- és termálfürdőket a NER

Egy kormányzati munkaanyag szerint előbb államosítani, majd koncesszióba kellene adni az önkormányzati tulajdonban lévő fürdőket. A gazdasági tárca a finanszírozási és működési problémák megoldásával magyarázza az államosítást. Ennek némileg ellentmond, hogy a Magyarországon található mintegy 400 gyógyfürdőből csak a turisztikailag jelentősek megszerzését tűzték ki célul.
Kékes Viktória

2023. január 25. 08:10


        Lenyúlná az önkormányzatoktól a gyógy- és termálfürdőket a NER

A Telex értesülései szerint a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevével fémjelzett növekedési és versenyképességi kabinet most azon tanakodik, miképpen lehetne kisajátítani a nagyrészt önkormányzati tulajdonban levő fürdőket. Egy munkaanyag ugyanis azt taglalja, hogy a Covid, majd az energiaválság nyomán olyan nehéz finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a közfürdőknél és a gyógyfürdőknél, hogy

 

„érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait”.

 

Később aztán (miképp azt már láthattuk a dohánytermékek, kaszinók, az autópályák, vagy a hulladékgazdálkodás kapcsán) koncesszióba adnák azokat, feltehetően a kormány által kiválasztott magáncégeknek. 

 

A fürdőkért aggódó kormányzat imidzsének némiképp ellentmond, hogy épp a gazdaságosan működtethető, turisztikailag jelentős fürdők szerepelnek a tervekben. Amelyek viszont nem ilyenek, azok maradhatnak az önkormányzatnál. 

 

A terv, amelyet egyelőre nem erősített meg a gazdaságfejlesztési tárca, máris komoly felzúdulást keltett. Hajdúszoboszló polgármestere, Czeglédi Gyula Facebook-oldalán azt írta:

 

„Hajdúszoboszló a fürdőjét nem adja! Reméljük, hogy az egész csak hírlapi kacsa, de ha Nagy Márton miniszter ragaszkodik a tervéhez, akkor számoljon a szakma ellenállásával. A hajdúk soha nem adják fel függetlenségüket és ősi jussukat”!

Címlapon

mutasd mind