Lenullázta a hatalom a szegedi MASZK-ot: még az is titok, kik húzták ki a szőnyeget az egyesület lába alól!

Módszeresen lehetetleníti el a hatalom a rendszerkritikus előadásoknak is helyet adó független színházakat. A szegedi MASZK Egyesület, amelyik harminc éve szervezi az alternatív színházak nemzetközi találkozóját, tavaly a működésére igényelt támogatásának már csak harmadát kapta. Az idén pedig egyetlen fillért sem. Indoklás nincs, még a zsűritagok neve is titkos.

2021. május 06. 10:16

Lenullázta a hatalom a szegedi MASZK-ot: még az is titok, kik húzták ki a szőnyeget az egyesület lába alól!

Az idén először a szakminisztérium pályázatán egyetlen fillér működési támogatást sem nyert a MASZK. A szegedi egyesület az egyik legrégebbi hazai befogadószínház, amelyik 1992 óta működteti a Régi Zsinagógát és tavaly 30. alkalommal rendezte meg a Thealter fesztivált, a független színházak nemzetközi találkozóját.

A jelentős múlttal és számtalan szakmai elismeréssel rendelkező egyesület 1995 óta mindig sikerrel pályázott a működési támogatásra. 2019-ben még 21 és fél milliót, tavaly már csak – a pályázatban szereplő összeg negyedét – 7 millió forintot ítéltek meg számukra. A nyilvánosságra hozott döntési listán pedig „nulla” forint támogatás szerepel az egyesület neve mellett.

– Teljesen értetlenül állunk a döntés előtt. Nem mi változtunk, a minket megítélő kuratórium látott másnak bennünket. Mi ugyanazt a tevékenységet végezzük, ugyan azon a színvonalon, mint az elmúlt években. Tavaly, a pandémia ellenére is megtartottuk a pályázati kritériumok között szereplő ötven egész estés előadást. Nem minket, hanem a szegedi nézőket tekinti nullának a minisztérium kuratóriuma, amikor nem tartja támogatásra érdemesnek az egyesület programjait – mondta Balog József, a MASZK Egyesület elnöke.

Érthetetlen számukra az is, hogyan szerepelhet a befogadó színházi szerveztek számára kiírt pályázat döntési listáján nyertesként olyan szervezet, amely a bírósági nyilvántartás szerint 2018 januárjában alakult át kosárlabda klubból hagyományőrző egyesületté, de akad egyesület is a listán, amelyik nevében ugyan közhasznú, de a bírósági nyilvántartás szerint nem, vagy amelyik nem teljesítette a kritériumokat.

A pályázati kiírás pedig világosan fogalmaz: „Amennyiben a küszöbkritériumokként megfogalmazott feltételek mindegyike maradéktalanul nem teljesül, úgy a kuratórium a pályázatot érdemben tovább nem vizsgálja, és szakmailag érvénytelennek minősíti.”

Azt sem tudni, miért döntött úgy a kuratórium öt, meg nem nevezett tagja, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott értékelési szempontok alapján lehetséges 100 pontból mindössze 36-ra értékelte a szegediek pályázatát, miközben a támogatás elnyeréséhez legalább 51 pontra lett volna szükség.

Thealter fesztivál: harminc év alatt 300 társulat 700 előadását több mint 90 ezren látták (fotó: Rafai Gábor)

Érthetetlen hogyan hagyhatták teljesen figyelmen kívül a MASZK komoly szakmai múltját, eredményeit, jelentős hazai és határon túli együttműködéseit, valamint az általunk tervezett művészi programokat.

– A hazai befogadó színházak közül mi vagyunk a legrégebbiek, most mégis úgy tűnik, harminc év munkája ma semmit sem számít, nullát ér. Ebben az új kultúrpolitikai helyzetben, ahol csak az erőnek, a parancsnak, az atomizálódásnak és a cenzúrának van létjogosultsága, mi nem férünk bele a képbe. A MASZK mindig az együttműködést, az érzékenyítést, a művészet társadalmi szerepvállalását tartotta lényegesnek, és azt, hogy megmaradjon a független szcéna évtizedek óta tartó bemutatkozási lehetősége.  Arról, hogy a tevékenységünk szöges ellentétben áll mai kultúrpolitikával, nem mi tehetünk.

A döntési listán ezúttal sem szerepel az egyes pályázatokra vonatkozó indoklás, és idén elmaradt a kategória egészére vonatkozó kuratóriumi összefoglaló is, így ez sem nyújt támpontot az egyesület számára.

– Az értékeléssel kapcsolatos kérdéseinket fel sem tehetjük az öt kurátornak, hiszen róluk csak annyi tudható, hogy a Színházművészeti és a Táncművészeti Bizottság kérte fel őket, még a nevük is titok.

A kiírás szerint ők a beérkező pályázatokat „saját szakmai tapasztalatuk, szakmai tanácsadók beszámolói, személyes konzultációk, videó dokumentációk és a benyújtott pályázati anyagban szereplő információk alapján, a pályázati kiírásban megadott szempontrendszer szerint bírálják el.”

Balog József: Nem minket néztek nullának, hanem a közönségünket! (fotó: Menyhárt Luca)

– Ez a mostani döntés azonban teljesen új helyzetet teremt számunkra. Át kell gondolnunk az idei évre vonatkozó terveinket, hiszen ez olyan súlyos financiális veszteség, amelyet nagyon nehéz lesz pótolni egy olyan helyzetben, amelyben a bezárások miatt a jegybevételeink közel felét elveszítettük tavaly a járvány miatt.

Egyelőre csak a szegedi önkormányzat támogatására számíthatnak. A város már át is utalta az egyesületnek az idei évre elnyert 10 millió forintos támogatást, ami a túléléshez is csak éppen elég.

– Nem tettünk le arról, hogy az idén is megrendezzük a Thealtert. A tervek szerint július 30-án indulna a fesztivál. Több együttes máris felajánlotta, hogy ingyen lép fel nálunk, mert szerintük a szegedi közönség nem nulla, hanem az egyik legjobb az országban. Mi is számítunk a közönség kitartására és támogatására. Tavaly a nehéz helyzet ellenére – Szeged és Budapest mellett – 11 megye 46 kisebb-nagyobb településéről és a határon túlról is érkeztek nézők a jubileumi a fesztiválra.

Hogy mi lesz a független színházak támogatásával a következő években? Életben maradnak vagy lenullázzák őket? Egyelőre nem tudni.

A korábbi kiszámítható pályázati rendszert mára teljesen felváltotta a szakmai értékeket sokszor teljesen figyelmen kívül hagyó, milliókat önkényesen osztogató rendszer.

Ez lenne a jövő? Az udvari színházak országa? Ne így legyen!

A TOP5 támogatott

  • Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület (Érd) 15 millió forint
  • Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft. (Balatonfüred) 10 millió forint
  • „Új Színházért” Alapítvány (Magyarpolány) 8 millió forint
  • Szabadhajdú Közművelődési, Média és Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. (Hajdúböszörmény) 7 millió forint
  • Báb-Szín-Tér (Kaposvár) 7 millió forint

Rafai Gábor

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!