Lenullázott egyetemek: semmilyen fejlesztési pénzt nem kapnak, miközben erről szólt az ígéret

2021. július 21. 10:11

Lenullázott egyetemek: semmilyen fejlesztési pénzt nem kapnak, miközben erről szólt az ígéret

Korábban világossá vált, hogy az Európai Unió rendkívüli pénzügyi kasszájából, a Helyreállítási Alapból Magyarország a lehetséges 6 ezer milliárd forint helyett 2550 milliárdot vesz fel. Az ebből következő veszélyekre többször felhívtuk a figyelmet.

A hazai felsőoktatásnak annak fejében ígért be valóban rekordnagyságú fejlesztési forrást a kormány, ha az egyetemek „önként” úgy döntenek: alapítványi fenntartásban képzelik el a jövőjüket. Manapság ilyenek a demokratikus döntéshozatalok ebben az országban.

Az előbb 1500, utóbb 1100 milliárdra mérséklődött fejlesztési forrás ellenállhatatlan vonzerőt gyakorolt az egyetemek szenátusaira, amelyek kivétel nélkül engedtek a kormány nyomásgyakorlásának. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy komoly különbségek mutatkoztak, melyik egyetem hogyan hajtott fejet a hatalomnak.

A debreceni szenátus ellenszavazat nélkül fogadta el az ajánlatot, Szegeden úgy sikerült biztosítani a szűk többséget, hogy hat szenátor kötött mandátuma ellenére szavazott az alapítványi átalakulás mellett, szembemenve az őket delegálók döntésével és akaratával.

A lényeg azonban most mégsem ez. Sokkal inkább az, hogy egyre inkább semmivé válik – szó szerint – az a mézesmadzag, hogy az átalakulásért cserébe komoly fejlesztési pénzekhez juthatnak az egyetemek. Hogy eredetileg nem csekélységről lett volna szó, jól mutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetem nagyjából 100–180 milliárd forintra számíthatott volna.

Abban a pillanatban, amikor a miniszterelnök kijelentette, hogy a Helyreállítási Alapból teljesen lehívható keretösszegéből az ő döntése nyomán csak 2550 milliárdra tart igényt az ország, már tudni lehetett, hogy az egyetemeknek beígért összeg folyósítása illúzió, a nagyszabású fejlesztési tervek megfenekleni látszottak. Hozzávetőleges számítások szerint egy-egy nagy vidéki egyetem a korábban számított összeg helyett nagyjából 10–20 milliárd forintra számíthat. Üres tekintettel nézhetnek maguk elé most azok az egyetemi vezetők, így a szegedi rektor és a kancellár is, akik erőszakosan, fenyegető módon verték át az egyetemi átalakulás tervét a szenátuson.

A beígért pénznek nyoma sincs. Szó szerint. Ahogy haladunk előre az időben, a helyzet egyre rosszabbá válik. Legalábbis az alapítványi átalakulást kezdeményezők és igenlők szemszögéből.

Az Európai Unió nemrég jelentette be, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan számára a Helyreállítási Alapra benyújtott magyar fejlesztési terv, így belátható időn beül egyetlen eurocentet sem kapunk Brüsszeltől.

Hogy jól értsük a kialakult helyzetet:

  • kezdetben arról volt szó, hogy 6 ezer milliárd forint fejlesztési forrás érkezik az uniós költségvetési pénzeken kívül.
  • A téma következő állomásán a kiinduló összeg csökkent le 2550 milliárdra.
  • Mára ott tartunk, hogy nem érkezik ilyen címen egyetlen forint sem.

Aligha ez lesz a hazai fejlesztési politika sikertörténete. Az egyetemek vezetői, a szenátusi tagjai, oktatói, hallgatói, dolgozói pedig közben elgondolkozhatnak azon: mit és mennyit érnek a politikai ígéretei.

Iszonyú döcögősen halad az SZTE alapítványi átalakulása. A következő tanév megkezdése előtt megannyi nyitott és megválaszolatlan kérdés tornyosul. Az egyetem átalakult, új fenntartót kapott, magánkézbe került. Ám ma még annál is sokkal zavarosabb, hogy ennek lesz-e bármi értelme, mint volt idén januárban, amikor három hét alatt döntöttek arról, hogy az egyetemek működtetését kivonják az állami fenntartás alól.

Itt tartunk.

Bod Péter

Címlapon

mutasd mind