Lengyel utcai zöldítés: 1346 cserjét ültettek el és 14 mázsa mulcsot is kiszórtak

Októberben kezdődött, és napokon belül teljesen befejezik a Lengyel utca zöld rehabilitációját, és a megkopott járdarészek javítását. A munkák során a zöld sávokból illegálisan kialakított parkolókat is visszaadták a természetnek. Az önkormányzat 25 és fél millió forintot biztosított az utca szépítésre, zöldítésre. A rekonstrukció a belváros zöldterületeinek felújításához kapcsolódott.
Rafai Gábor

2022. november 28. 13:01

Lengyel utcai zöldítés: 1346 cserjét ültettek el és 14 mázsa mulcsot is
kiszórtak

Az elmúlt évtizedekben időről időre csökkent a zöldfelületek aránya az utcában a megnövekedett járműforgalom és a beépítések miatt. Többen illegálisan parkolókat, leállósávokat, rakodófelületeket alakítottak ki az ingatlanjuk előtti közterületen a zöld felületek rovására és el is kerítették azokat. Most az engedély nélkül elfoglalt részeket visszavették: kivágott fákat pótolnak és cserjéket is ültettek.

 

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint szakembereik a napokban fejezik be a Lengyel utca zöldterületi rekonstrukcióját. 

 

Az illegálisan leburkolt és parkolástól kikopott zöldfelületek helyreállítási munkái során oszlopos juharokkal pótoltak három kivágott fát, kiültettek 1346 cserjét. A frissen beültetett területeket pedig 14 ezer 370 kilogramm mulccsal takarták be, hogy visszaszorítsák a gyomokat és biztosítsák a talaj megfelelő nedvességét. 

 

A megújult zöldfelületeket a rongálások elkerülésének érdekében 380 pollerrel védik, ezek utolsó darabjait a napokban helyezik ki.

– A rekonstrukcióval az volt acélunk, hogy egy nagyjából egységes, rendezettebb utcakép alakuljon ki. A program kiegészült azzal, hogy a mára sok helyütt megsérült járdafelületeket is kijavították a szakemberek, így elhárult a balesetveszély is. Emellett pótolták az utcaszegélyeket és ahol kellett, ott az útfelületet is kijavították – mondta el a városrész önkormányzati képviselője, Tóth Károly.

Címlapon

mutasd mind