Lemondott Rusin Csaba, Újszentiván társadalmi alpolgármestere és egy helyi képviselő, de több kérdés is felmerül az ügyben

Rusin Csaba, aki korábban rendszeresen támadta a letartóztatásban lévő Putnik Lázárt és körét, az időközi választás előtt azt ígérte, nem vállal politikai szerepet Újszentivánon, ezután lett a Szegeddel szomszédos település alpolgármestere.
Cservenák Zoltán

2023. január 18. 14:18

Lemondott Rusin Csaba, Újszentiván társadalmi alpolgármestere és egy helyi képviselő, de több kérdés is felmerül az ügyben

Január 13-i hatállyal lemondott újszentiváni alpolgármesteri tisztségéről Rusin Csaba, aki november óta társadalmi munkában töltötte be a posztot. Rusin az Élhető Újszentivánért Facebook-csoport alapítója, korábban több ügyben is élesen támadta a korábbi polgármestert, Putnik Lázárt. Putnik egyelőre letartóztatásban van, ellene költségvetési csalás ügyében nyomoznak.

 

Rusin Csaba a saját lemondólevele mellett a Facebookon közzétette Kiss Gábor Tamás lemondó-nyilatkozatát is. Kiss január 18-i hatállyal, azaz a mai nappal lemond önkormányzati képviselői mandátumáról.

Érdekesség, hogy Rusin Csaba január 13-i hatályú és váratlan lemondásával szinte azonos időben Binszki Olivér, Újszentiván független önkormányzati képviselője dokumentumokat kezdett el megosztani a Facebookon Bodó Imre polgármester és Rusin Csaba alpolgármester múltjával kapcsolatosan. Binszki január 15-én közölt dokumentumokat „Régi bűnnek hosszú az árnyéka” – Bodó Imre – 1. rész címmel egy hosszú bejegyzésben. Ebben azt írja: 

 

Mit tett Bodó Imre, Talpai János és Rusin Csaba korábban Tiszaszigeten, Újszentivánon vagy Szegeden? Ahogy ez a nyári választáson kiderült, a tisztelt újszentivániak nincsenek tisztában a tényekkel. Ezért új poszt-sorozatot indítok, amiben megpróbálom bemutatni a múlt történéseit azért, hogy a jelenben ne essünk bele még egyszer ugyanazokba a hibákba! 

Majd január 17-én Rusin Csabáról is közölt dokumentumokat Binszki Olivér. A dokumentumokból Binszki szerint kiderül, hogy a rendőrség 2010-ben bevonta Rusin Csaba magánnyomozói, valamint  személy- és vagyonvédelmi engedélyét.

 

„Tekintettel arra, hogy Rusin Csaba hivatali visszaélés bűntett elkövetésével megalapozottan gyanúsítható, – amely 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető – ellene a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást folytat (...)”

 

– idézi a határozatot Binszki, aki kérdéseket is intézett posztjában az akkor már hivatalosan lemondott, de a lemondását még be nem jelentő Rusinhoz.

  • „Alpolgármester Úr, mi lett ennek a büntetőeljárásnak az eredménye?”
  • „Miért nem írt mindeddig arról, hogy Önt hivatali visszaélés bűntettével megalapozottan gyanúsították 2010-ben?”
  • „Mik a fenti büntetőügy részletei és mikor fogja tisztázni magát?” Hány hasonló dolgot nem mondott még el nekünk újszentivániaknak?”