Lemondott egy szerbiai parlamenti képviselő, mert pornót nézett az ülésen

Az okostelefonján a Koszovóról szóló parlamenti ülésen a múlt héten, szocialista politikus volt.
Garai Szakács László

2023. február 07. 18:00

Lemondott egy szerbiai parlamenti
képviselő, mert pornót nézett az ülésen

Az okostelefonján a Koszovóról szóló parlamenti ülésen a múlt héten, szocialista politikus volt.

 

Zvonimir Stevićet, a kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) a képviselőjét lencsevégre kapták, ahogy szexuális tartalmú videókat nézeget, amíg képviselőtársai arról vitáznak a parlamentben, hogyan lehetne megoldani a Szerbia és Koszovó közötti vitát, illetve milyen módon lehetne elérni, hogy Szerbiának ne kelljen elismernie Koszovó függetlenségét.

 

Miután a felvétel a nyilvánosság elé került, maga a szocialisták elnöke, Ivica Dačić külügyminiszter szólította fel Zvonimir Stevićet a lemondásra.

 

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a múlt héten vett részt a parlament ülésén, és ott ismertette azt a nemzetközi javaslatot, amely Szerbia és Koszovó kapcsolatát rendezné. Az ülést követően elégedetlenségének adott hangot, mert szerinte a kormánykoalíció részét képező SPS tagjai nem voltak eléggé aktívak a vitában.

 

Emellett saját párttársairól, a Szerb Haladó Párt (SNS) képviselőiről is bíráló megjegyzéseket fogalmazott meg. Mint mondta, elege van azokból, akik a pártra hivatkozva akarnak meggazdagodni, amikor viszont az országért kellene harcolni, akkor hátat fordítanak.

 

A Večernje novosti című belgrádi napilap olyan információkat is megjelentetett, amelyek szerint Aleksandar Vučić arra is kész, hogy szakítson koalíciós partnerével, és már akár szeptemberben előrehozott parlamenti választásokat tarthatnának az országban. Annak ellenére, hogy tavaly kezdte meg második, ötéves államfői mandátumát, Aleksandar Vučić állítólag azt is kijelentette, hogy kész lenne miniszterelnök-jelöltként indulni egy esetleges választáson.

 

Szerbiában az elnökválasztással egy időben, tavaly tavasszal tartottak előrehozott parlamenti választásokat, s ezek eredményeként nagyszámú ellenzéki politikus került be a parlamentbe. A Szerb Haladó Pártnak a Szerbiai Szocialista Párttal, valamint a Vajdasági Magyar Szövetséggel együttvéve csak kismértékű többsége van a képviselőházban.

 

(MTI)