Lemondott Boris Johnson, de ügyvezető miniszterelnök marad

A jövő héten kiderülhet, kikből kerülhet ki az utódja. Nem hivatalosan Rishi Sunak, jelenlegi pénzügyminiszter a legesélyesebb miniszterelnök-jelölt.
Cservenák Zoltán

2022. július 07. 14:07

Lemondott Boris Johnson, de ügyvezető miniszterelnök marad

Végül nem tudta „kihordani lábon” a sorozatos balhék miatti pofonokat Boris Johnson, és bedobta a törölközőt. A brit miniszterelnök – akinek a Brexit is a nevéhez fűződik – csütörtök kora délután bejelentette lemondását.

 

Johnson megbízott miniszterelnökként hivatalban marad, amíg az utódját nem választja ki a Konzervatív Párt.

 

A hírügynökségek arról számoltak be, hogy Johnson lemondó beszédében feltűnő volt, hogy még csak nyoma sem volt lelkiismeret-furdalásnak vagy bűnbánatnak a nyilvánvaló kudarcai miatt. Ehelyett a pártját bírálta és a megdöntéséhez vezető „csordaszellem” miatt támadta a tory-kat.

 

Sokba kerültek a Downing Street-i bulik

A Partygate-botrány hatalmas arcvesztés a Nagy-Britanniát az Európai Unióból kiléptető Boris Johnsonnak és a konzervatívoknak. Johnson ellen azért kezdeményeztek a pártján belül bizalmi voksolást, mert kiderült: több ivászatot is tartottak a jelenlétével a miniszterelnöki hivatalban és más minisztériumokban a szigorú járványügyi korlátozások idején. A Partygate névre keresztelt botrányt Johnson heves oroszellenessége és Zelenszkij ukrán elnök teljes támogatása sem hallgattatta el, a konzervatívok bizalmi szavazást kértek a pártelnökükkel és egyben miniszterelnökükkel szemben. A bizalmi szavazást Johnson ugyan megnyerte, a tory képviselők 58,8 százaléka támogatta, 41,2 százalékuk szavazott ellene, ugyanakkor nagyon meggyengült a helyzete a konzervatív párton belül, és a közvélemény előtt is.

 

Nem a Partygate volt az egyetlen botránya Johnsonnak. A közvéleménynek az sem tetszett, hogy a miniszterelnök egy szexuális zaklatással megvádolt képviselőt, Chris Pinchert nevezte ki a konzervatív frakció szavazási és pártfegyelmének biztosításáért felelős kabinetiroda helyettes vezetőjévé.

 

A Johnson megítélésén az sem segített, hogy a toryk júniusban két időközi választást is csúnyán elveszítettek, ebből pedig arra következtetnek sokan, hogy 2024-ben is bukhatnak, ha maradt volna a most lemondott miniszterelnök.

 

(Fotó: Bloomberg/Chris J. Ratcliffe)