Lemondott a német védelmi miniszter

Bukásában az is szerepet játszott, hogy magáncélokra használt egy kormányzati helikoptert.
Kékes Viktória

2023. január 16. 12:20

Lemondott a német védelmi miniszter

A várakozásoknak megfelelően, hétfőn lemondott posztjáról a német védelmi miniszter. A Politico elemzésében azt írja, Christine Lambrecht több baklövést követett el, távozása pedig bizonytalanságba sodorja a tárcavezetőt az utolsó pillanatig védő Olaf Scholz kormányát, kevesebb mint egy héttel a nyugati védelmi tisztviselők sorsdöntő találkozója előtt. A hír ugyanis akkor érkezik, amikor egyre nagyobb a nemzetközi nyomás a német kormányon, hogy még több harckocsit küldjön Ukrajnának. 

 

A Politico szerint Lamrecht lemondása „keserű pirula” Scholz számára, aki még két hete is „első osztályú védelmi miniszterként” hivatkozott rá. A visszalépés ugyanakkor esélyt jelenthet egy komolyabb kormányátalakítás bejelentésére is a kancellár számára. 

 

A lap arra emlékeztet, Scholz vezetési stílusát kinevezésétől fogva számos kritika érte, elsősorban azért, mert az ukrajnai háború kitörése után nem tudta elérni, hogy növeljék a védelmi kiadások összegét, holott erre a német kormány elkülönített egy 100 milliárd eurós összeget is. A NATO felől is folyamatosan érkeztek a kritikák amiatt, hogy Németország nem fordította GDP-je két százalékát védelmi célokra, holott erre is ígéretet tett. 

 

Lambrechtet azért is sok támadás érte, mert még a háború kitörése előtt 5000 katonai sisakot küldött Ukrajnának a támogatás egyértelmű jeleként, ráadásul „saját csapatai” körében is jelentősen csorbult a tekintélye, amikor hat hónappal kinevezése után bevallotta: még nem sikerült elsajátítania a katonai rendfokozatokat. 

 

Mindezeken felül óriási felzúdulást keltett, amikor Lambrecht az egyik kormányzati helikopterrel vitte el a fiát nyaralni, majd erről még posztolt is az Instagram oldalára. Igazából ugyanazt csinálta, amit itthon Orbán Viktor rendszeresen: összekötötte a kellemest a hasznossal. Előbb az északi Schleswig-Holstein államba repült, hogy meglátogassa a német csapatokat, majd az északi-tengeri Sylt szigetére utazott nyaralni. 

 

A német védelmi minisztérium szerint Lambrecht törvényesen járt el az utazás során, mert napokkal korábban megfelelően értesítette a tisztviselőket a terveiről, és saját zsebéből fedezte a magánút költségeit. A Scholz-kormány ellenzői és a német média azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy  politikailag nem volt bölcs dolog a kormányzati gépet magánüdülésre használni. (Ugyanakkor az utazást megszellőztető lapot nem zárták be, a minisztérium pedig nem kezdett el hazudozni és titkolózni. – a szerk.)