Lélegzetelállító légi balett a Tisza felett

Több százan élvezték a jó időt és a változatos programokat szombaton a Huszár Mátyás rakparton. Este fél héttől Vári Gyula a háromszoros RIAT-győztes vadász- és műrepülőpilóta Jak–52-esével tartott káprázatos bemutatót.

2020. augusztus 08. 22:40

Izgalmas, a repüléshez köthető programokkal várta az érdeklődőket a szegedi Közlekedési Kft., valamint a Szeged Aiport a Huszár Mátyás rakparton szombaton délután 5 órától. Volt gyerekhangár, ahol az aszfaltra rajzolhatták a kicsik a repüléssel kapcsolatos élményeiket és vágyaikat, testközelből megszemlélhettek egy vitorlázó gépet, felmászhattak egy tűzoltó autóra, és beülhettek a kormány mellé is. 

A legnagyobb sorban állás azonban annál a sátornál volt, ahol ki lehetett próbálni egy használaton kívül helyezett katapultülést.

Simon Róbert Sándor, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület vezetője szívesen bemutatta a szerkezetet. Ez ugyanis egy KM-1 M katapultülés, melyet a MIG 21-es és 23-as vadászgépekben használtak. Rendkívül kényelmetlen, ám a hátat jól megtámasztja, ami a katapultálásnál rendkívül fontos szempont. Amikor a pilótának el kell hagynia a gépét, 45-50 méter magasságba lövi ki ez a szerkezet, és olyan erők hatnak rá, hogy néhány másodpercig el is veszíti az eszméletét. A kicsiknek nem kellett persze félniük, ez az ülés már nem lő ki senkit, viszont jól illusztrálja, milyen bonyolult szerkezettel mentik meg a repülősök életét, amikor a gépet kényszerből el kell hagyniuk.

Volt még egy különlegesség Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület standjánál, ugyanis elhoztak egy teljesen felújított műszerfalat is, melyet később beépítenek egy felújítás alatt lévő MIG 21-esbe. Talán a szeptemberi szegedi repülőnapokon láthatjuk majd ezt is. 

A rakpartra most kilátogató közönségnek azonban nem kellett szeptemberig sem várnia arra, hogy különleges légi show-t lásson. A kis Szekeres Kornél is nagyon várta már, hogy Vári Gyula háromszoros RIAT-győztes vadász- és műrepülőpilóta fél 7-kor megjelenjen Jak–52-esével a Tisza felett, hogy káprázatos bemutatót tartson. 

Igazi családi program. Szekeres Kornél testvérével és édesapjával figyelte a bemutatót (A nyitóképre kattintva galéria nyílik; fotók: Iványi Aurél)

A produkció végén vastapsban tört ki a rakpart lépcsőin ücsörgő közönség. Aki lemaradt róla, ne keseredjen el, Vári Gyula vasárnap este is bemutatja tudását ugyanebben az időpontban. Lesz azonban más is a rakparton holnap.

Íme, a részletes program:

  • „A mi dalunk" a POLIGRÁF Színtársulat bemutatója
  • Vidovenyecz Andrea társastánc csoport
  • Szivárvány Dalkör
  • Délikert Napsugár Táncegyüttes
  • Délikert Möndörgő Táncegyüttes

Vári Gyula légibalettje ide kattintva nézhető meg a Szeged Televízió élő közvetítésében.

Sz. Gy.