Lehoczky Zsuzsa operettszínésznő a Témában: Büszke vagyok, hogy A Nemzet Színésze lettem, a műfaj miatt is

Elcsukló hangon mesélte a szegedi származású színművésznő, mekkora elismerést jelent számára az, hogy A Nemzet Színészei érdemesnek tartják: csatlakozzon hozzájuk.

2021. május 12. 12:25

Lehoczky Zsuzsa operettszínésznő a Témában: Büszke vagyok, hogy A Nemzet Színésze lettem, a műfaj miatt is

Lehoczky Zsuzsát, a Budapesti Operettszínház művészét választották meg a nemzet színészének. Törőcsik Mari halála után hozta meg a döntést a 11 nemzet színésze, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Csomós Mari, Almási Éva és Jordán Tamás.

„Nagyon meghatott és nagyon örülök, a műfajnak is jót teszek ezzel, hogy A Nemzet Színészei között lehetek, mint eredeti operettszínésznő”

– mondta a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Lehozky Zsuzsa. A művésznő hozzátette: biztos benne, hogy az Operettszínház minden tagjának nagy öröm az ő elismerése. Lehoczky Zsuzsa még ilyenkor is a kollégáit dicsérte:

„minden kollégám nagyon tehetséges, nagyon megérdemlik a sikert. Ennyi jó, fiatal színészt! Mindent tudnak, jól táncolnak, jól énekelnek, jó színészek”.

Szegeden született, itt is indult pályája, már fiatalon táncolt a Szegedi Nemzeti Színházban. Rövid kaposvári kitérő után ismét visszaszerződött Szegedre, 1962-ig itt játszott. 1962 óta tagja a Budapesti Operettszínháznak. A 84 éves művésznő Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és mostantól a 12 nemzet színészének egyike. Szegeden legutóbb 2014-ben játszott az Elfújta a szél című musicalben.

Lehoczky Zsuzsa elmesélte: kedden délután fél 4-kor csöngött a telefonja, a Nemzet Színészei hívták, egyesével gratuláltak neki. 

„Most sem tudok torokszorítás nélkül beszélni, amikor arra gondolok, hogy tizenkét ilyen kiváló színész közé tartozhatok most már én is. Borzasztó nagy dolog”

– mondta el-elcsukló hangon a szegedi színművésznő.

Lehoczky Zsuzsa azt is elmondta: mostanra érett be a sok-sok munka, a gyötrő táncórák és próbák, amik most már nem is tűnnek gyötrőnek, csupán felkészítés volt erre az elismerésre, amit most kapott.

A művésznő nem emlékszik, hogy a Kossuth-díjánál sírt-e, de biztos benne, hogy nem vette félvállról.

„Ez valami másfajta megtiszteltetés, mert a kollégák részéről jött. Jót tesz a műfajomnak, és ez így nem csak nekem szól, hanem a színházunknak is.”

Ha kíváncsi arra, hol és hogyan érte az 1956-os forradalom leverése Lehoczky Zsuzsát, miként jutott vissza Kaposvárról Szegedre, nézze meg a teljes interjút! Lehoczky Zsuzsával a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett: