Lehetetlen feladat negyedével csökkenteni a gázfogyasztást az állami intézményekben

Több hivatal energetikailag korszerűtlen, egy esetleges home office elrendelésénél pedig a munkáltatónak rezsihozzájárulást kellene fizetnie dolgozójának. Ezt a munkáltatók nem szeretnék.
Kékes Viktória

2022. szeptember 15. 10:09

Lehetetlen feladat negyedével csökkenteni a gázfogyasztást az állami intézményekben

Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón jelentette be, hogy minden állami intézménynek és cégnek 25 százalékkal kell csökkentenie a gázfogyasztását. (A kórházakra és a bentlakásos szociális intézményekre nem vonatkozik a korlátozás.) A részletek kidolgozása az adott területért felelős miniszter feladata lesz, de annyi már most bizonyos, hogy a minisztériumokban 18 fok lesz télen. 

 

Dicséretes, hogy az állam magán kezdené a takarékoskodást, csakhogy a szakszervezetek és a szakértők szerint sem kivitelezhető 25 százalékos spórolás a hivatalokban. Ehhez energetikai korszerűsítés kellene, a beruházásokra viszont idő és pénz sincs. Az otthoni munkavégzés elrendelése viszont szükséges lehet.

 

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke az ATV-nek azt mondta,megkezdődtek az egyeztetések, de már most látják, hogy irreális az elvárás:

 

„Több hivatal energetikailag korszerűtlen, egy esetleges home office elrendelésénél pedig a munkáltatónak rezsihozzájárulást kellene fizetnie dolgozójának, amit nem akarnak”.

 

Az energetikai szakértő szerint is lehetetlen, hogy elég legyen a hivatalokban a tavalyi gázfogyasztás 75 százaléka, ugyanis az energiatakarékosság kultúra, eszközök és idő kérdése is. A beruházásokra pedig sem idő, sem pénz nincs. A tavalyi gázfelhasználáshoz viszonyítani az elfogyasztható mennyiséget pedig abszurd.

Vélemények

mutasd mind