Lehet időpontot foglalni az 5–11 éves gyerek oltására

Megnyílt az internetes időpontfoglaló.
Cservenák Zoltán

2021. december 11. 14:49

Lehet időpontot foglalni az 5–11 éves gyerek oltására

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) időpontfoglalójába azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették.

 

A gyermekek oltása december 15-én, szerdán kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon.

 

Az első gyermekvakcina-szállítmány várhatóan kedden érkezik Magyarországra és 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé. A második oltás a gyermekeknél is az első oltás után három héttel lesz esedékes.

 

Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén viszont az oltást nem javasolják - figyelmeztettek a közleményben.

 

Közölték azt is, a Vakcinainfó honlap folyamatosan nyitva van az 5-11 éves gyermekek regisztrálásához. A szülők egy eddig a regisztrációnál még nem használt e-mail címmel rögzíthetik a gyermek adatait. Egy emailcímről egy gyerek adatait lehet rögzíteni.

 

Kérik a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyermek adatait és az elérhetőségeket; csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen.

 

Kovács Marianna, szegedi házi gyerekorvos a Szeged Televízióban elmondta: aki a házi gyerekorvosi rendelőbe viszi a gyerekét oltásra, annak nem kell regisztrálni.

 

Ugyanakkor a házi gyerekorvosi rendelőben történő oltás sokkal nagyobb fegyelmet követel a szülőtől, mintha oltópontra vinné a gyereket. Ennek oka, hogy a házi gyerekorvos egyszerre 10 vakcinára elegendő oltóanyagot bont meg, magyarán ahhoz, hogy ne kelljen kidobni, tízesével kell szervezniük az oltandó gyerekeket a rendelőbe (nyilván nem egyszerre), és mindenkinek meg kell jelennie a kapott időpontban. Kovács Marianna arra is fölhívta a figyelmet, 21 nap múlva, a második oltásnál ugyanilyen fegyelmezettnek kell lenni.

 

(MTI, Szeged Televízió)