Legyünk észnél áprilisban – Kutnyik Pál olvasói levele

Minden jóérzésű embert elborzaszt, amikor a gyűlölet koalícióba tömörült jobboldali bajnokai, aktivistái a nemzet egységéről hetet-havat összehordanak.
Szegedi Tükör

2022. március 16. 07:10

Legyünk észnél áprilisban –
Kutnyik Pál olvasói levele

Nincs közöttük egy sem, aki ne sértette volna már többször is vérig a nemzeti baloldali erők 3-4 milliós táborát, és közben nem akarják elhinni, hogy a Fidesz (Orbán) osztja meg végletesen a társadalmi egységet. Sokunk számára nincs ebben semmi érdekes, legföljebb az, hogy egy évtizede kettészakította a Fidesz-tábor az ország polgárait, s azóta már „ellenségként” bánnak egymással.

 

Ugyanakkor megannyi eszmefuttatás közepette elgondolkodtató mindaz, amit a kelet-európai mentalitásról mondanak.

 

„Mintha ezeken a helyeken a társadalom nem tudna élni a maradék szabadságával sem, így az alkalmazkodás már része a természetének, hajlamos a hatalom részéről bármit elfogadni. (...) Az elnyomás taktikája arra az ismeretre épül, hogy az emberi tulajdonságoknak része a szolgaság is. A szegénységben, kivetettségben élő ember szeret föltekinteni, akár rettentő hazug eszményekre is, kész bármikor illúziók, ábrándok, hamis teóriák híve lenni, és azokat lelkesen legitimizálni. Ezért könnyű az elnyomottat az elnyomás cinkosává tenni. (...) A hirtelen beköszöntött demokrácia (sajnos már nincs sehol!) éppen a garantált demokratikus szabadságjogok alapján, bármikor átbillenhet az önkénybe” – írja Bodor Ádám.

 

A jelenlegi kormánypártok már régóta vannak hatalmon. Ez a jelenség is figyelemre méltó. A mai fiatalok nem éltek a szocialista diktatúra évtizedeiben, s közöttük sokan talán nem is tulajdonítanak különösebb jelentőséget az idősebbek régi tapasztalatainak, sérelmeinek. Pedig ezek a sérelmek azokat is érintik, akiknek szüleit, nagyszüleit meghurcolta, tönkretette a letűnt diktatúra. Még a vallás és származás alapján történt megkülönböztetések is súlyos következményekkel járhattak.

 

És mit tapasztalunk napjainkban? A Fidesz a fene nagy centralizált politikájával – a kétharmados többség is ezt kívánja meg – például köztörvényeseket hagy szabadon lófrálni, mint Völner Pál igazságügyi államtitkárt, aki bizonyítottan nagy slamasztikában van, de az ügyészség nem mozdul rá. Bezzeg, ha ellenzéki lenne...

 

Emlékezzünk, a Covid is jól jött az egyszemélyes döntésekhez! Hogy be nem szakadt alattuk a föld, mert, idézve nagy költőnket, Petőfit: „Haza csak ott van, hol jog is van”. Szabadságszerető nép vagyunk, mégis ritkán adatott meg nekünk ez a kincs. Mindig harcolnunk kellett érte, mint most is. Évszázadok óta és napjainkban is készültségben élünk. A Kárpát-medencében élünk jó ezer esztendeje, most már maradjunk is itt, mert nincs hová mennünk.

 

Ezért április harmadikán legyünk észnél!

 

Kutnyik Pál