Legyél azokkal, akikkel szeretnél lenni! – Ezeket hallgasd meg pénteken a SZIN-en!

A Szegedi Ifjúsági Napok minden napján elmondjuk, hogy szerintünk kiket és miért érdemes meghallgatni a fesztiválon.

2019. augusztus 30. 18:25

Legyél azokkal, akikkel szeretnél lenni! – Ezeket hallgasd meg pénteken a SZIN-en!

KRÚBI

Kevés jobb dolog történt a magyar könnyűzenében az elmúlt pár évben, mint Krúbi és haverja, Dénash megjelenése. Ez a két hülyegyerek kis túlzással olyan új színt hozott a magyar rapbe, mint amikor annak idején megjelent a Belga, és az önmagát mindig túl komolyan vevő magyar hiphop-világ lényegében egy emberként nem értette, hogy most akkor mi van. Persze, akkora meglepetéseket, mint az ezredforduló környékén, 2019-ben már szinte semmivel nem lehet okozni, de Krúbinak, ennek a huszonéves, feltörekvő srácnak azért még így is összejött, hogy áprilisban Majka napokig miatta siránkozzon a Facebookon. Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy jó szívvel ajánljuk a fellépését, de ennél többről van szó: szellemes, kreatív szövegek, tömény irónia, tök jó flow, elképesztő lazaság – ez mind megvan Krúbiban, aki ugyanolyan szórakoztatóan képes rappelni például Schmuck Andorról, mint arról, hogy milyen értesítéseket kap a telefonjára. Fél héttől lép fel a Bomba Gold Stage-en, nem érdemes kihagyni.

CSAKNEKEDKISLÁNY

Az elmúlt évtized egyik legérdekesebb, legfigyelemreméltóbb magyar (az egyszerűség kedvéért) rockzenekara kora este, héttől nyolcig játszik a Fonó Színpadon. Zenéjükben egyszerre köszön vissza az ötvenes évek amerikai rock and rollja és rockabillyje, a hatvanas évek beatzenéje, de bőven ott van magyar underground is a nyolcvanas évekből (Balaton, Trabant, Európa Kiadó, Kontroll Csoport, Bizottság stb), főleg, ami a szövegeket illeti. Tőlük tudjuk, hogy senki nem azzal van, akivel szeretne lenni, és ha ezt elfogadjuk igazságnak, akkor legalább legyünk ott, ahol szeretnénk lenni. Mi például ma este ezen a koncerten.

ALVARO SOLER

Ez elméletileg egy szubjektív SZIN-ajánló, tehát egyáltalán nem muszáj, hogy minden nagyszínpados sztárfellépőt ajánljunk, és nem titok: ennél a srácnál egy kicsit rezgett a léc. Amiért most mégis itt van, az az, hogy bármennyire is a könyökünkön jött ki annak idején az egyetlen igazán nagy slágere, a Sofia,meg úgy általában az elmúlt években megint nagyon divatos latin pop, ennek a feltűnően jóképű barcelonai srácnak a zenéje annyira vidám és tipikusan nyári hangulatú, hogy amikor elkezdtük hallgatni a YouTube-on, rájöttünk, hogy valójában simán megvan az esélye, hogy egy baromi jó hangulatú, önfeledt bulit csináljon a Parfürdőn, ahol ideális esetben annyi lány fogja rázni a fenekét ma este, amennyien még soha. Ha tehetnénk, szikrázó napsütésben hallgatnánk meg egy medence partján, de azért a nagyszínpadon is kíváncsiak vagyunk rá.

IVAN AND THE PARAZOL

Vitáris Iván és zenekara mindig jó, ráadásul idén tavasszal adták ki legújabb, negyedik nagylemezüket Exotic Post Traumatic címmel, így akár azt is mondhatjuk, hogy a fellépésük emiatt aktuálisabb egy átlagos fesztiválkoncertnél. Az album felvételei Amerikában, egy olyan Los Angeles-i stúdióban készültek, ahol korábban csupa ismeretlen, feltörekvő, noname zenész és zenekar dolgozott, mint például Frank Sinatra, a The Rolling Stones, Iggy Pop, a Red Hot Chili Peppers, vagy a Foo Fighters, úgyhogy ha valaki például arra kíváncsi, ez volt-e valamilyen hatással Ivánék hangzására, az ma este fél nyolctól a Royal Arénában ezt is lecsekkolhatja. Persze, aki csak az Add a kezedre szeretne ugrálni, az se menjen máshova, biztos, hogy nem csak ennek a fél órás lemeznek a számait fogják játszani.

THE BIEBERS

Puskás Petiék pár éve éppen a SZIN-en az egyik sátorban csináltak egy akkora bulit, hogy azóta képtelenek vagyunk nem jó szívvel gondolni rájuk, és akinek csak tehetjük, elmondani, hogy tessék levetkőzni minden esetleges előítéletet és meghallgatni őket élőben. Ügyes zenészek, hatalmas hangulat, óriási buli. Általában ez jellemző rájuk. Ja, és ha mi akár csak egyszer az életben, egyetlen estére annyira menők lehetnénk, mint a Puskás testvérek a színpadon, azzal már egy életre boldogok lennénk. Tíztől játszanak a Bombában.

Buli, buli, buli

Az esti koncertek utáni éjszakai, hajnali bulizásra pénteken is egy csomó lehetőség lesz a SZIN-en, és most már a nagyobb sátrakba is lesz miért bemenni éjfél után is. A Bomba Gold Stage-en például a holland Jay Hardway lép fel hajnal egytől, aki ahhoz a Spinnin Recordshoz tartozik, akik nagy mértékben tehetők felelőssé az elmúlt 8-10 év EDM-őrületéért. Ennek megfelelő zenére lehet számítani tőle. Utána ugyanitt Andro fog fellépni, aki általában üdítő színfoltja szokott lenni a SZIN-en az ilyen EDM-sátraknak, most is arra számítunk, hogy egy tisztességes csapatást fog vezényelni hajnal fél háromtól.

Közben a Royal Arénában ez a hajnal a technóról fog szólni, ami már csak azért is különleges, mert bármekkora reneszánszát éli is a stílus mostanában, ennek a szele a SZIN-t még nem csapta meg, így ez az egyetlen éjszaka, amikor normális technózenét lehet majd hallani egy nagy sátorban. Itt Sikztah után a thai származású, berlini Nakadia fog szögelni, majd a szegedi Robin Futaki zárja az estét.

A Captain Morgan színpadnál a megye egyik legjobb dj-je, a csongrádi Carl Cox, vagyis Big Bill fogja egyengetni az este menetét, ami során fél egytől kettőig a magyar popzenekaroknak készített remixeiről és produceri munkáiról, meg a Compact Discóból ismert Lotfi Beginek fogja majd átadni a pultot.

És persze ezen az éjszakán is érdemes felkeresni a Casablanca, a Wemsical, valamint a Luxfunk Radio és a szegedi Funky Mission közös helyszíneit, a fellépők listáját nézve elég valószínű, hogy ezeken a helyeken is jó zenék fognak szólni.

További programokért ide érdemes kattintani.

kmn