Légiriadó volt Kárpátalján, Oroszország idén télen leállíthatja a gázszállítást Európába, több mint tizenkétezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója csütörtök koradélután.
Kékes Viktória

2022. június 23. 12:35

Légiriadó volt Kárpátalján, Oroszország idén télen leállíthatja a gázszállítást Európába, több mint tizenkétezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Zelenszkij: az oroszok Mariupollá akarják változtatni a Donbászt

Az orosz erők a keleti Donbász régióban lévő városokat ugyanúgy próbálják elpusztítani, mint Mariupolt. A Donbász folyamatos tüzérségi-, és légicsapások alatt áll, a megszállók célja ebben az irányban továbbra is ugyanaz, lépésről lépésre akarják elpusztítani az egész Donbászt; teljes egészében. Liszicsanszk, Szlavjanszk, Kramatorsk, bármelyik várost Mariupollá változtatják, teljesen tönkretéve." – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti tévébeszédében a Guardian tudósítása szerint.

 

Zelenszkij ismét az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok felgyorsítását kérte a nyugattól. 

 

„A lehető leghamarabb ki kell egyenlíteni az orosz fölényt a csatatéren, hogy megállítsuk ezt az ördögi armadát, és Ukrajna határain túlra tereljük”. – mondta.

Légiriadó volt reggel Kárpátalján

Magyar idő szerint reggel nyolc órakor légiriadó volt Ukrajna magyarlakta régiójában, Kárpátalján. Rakétatámadásról ezúttal nem érkezett hír, de május elején már volt rá példa, hogy az oroszok Kárpátalja egyik településének vasútállomására tüzeltek.

Nemzetközi Energiaügynökség: Európának fel kell készülnie arra, hogy Oroszország elzárja a gázt

Oroszország idén télen leállíthatja a gázszállítást Európába - figyelmeztetett Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője - írja a BBC.

 

Birol szerint nem az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy teljesen leáll a gázszállítás, de Európának erre az esetre is készenléti terveket kell kidolgoznia.

 

Az elmúlt hetekben több európai ország számolt be arról, hogy a vártnál lényegesen kevesebb orosz gázt kaptak: míg ukrajnai invázió előtt Európa a földgáz mintegy 40%-át Oroszországból importálta, de ez az arány mostanra 20%-ra csökkent. Oroszország tagadja, hogy ez szándékos volna és technikai problémákra hivatkozik.

 

Birol viszont úgy látja, az orosz gázszállítás közelmúltbeli csökkentése „stratégiai jellegű”, aminek a célja, hogy megnehezítse az európai országok számára, hogy feltöltsék gáztárolóikat, ezzel növelve Oroszország befolyását idén télen.

 

„Nem zárnám ki, hogy itt-ott Oroszország továbbra is különböző ürügyekkel problémákat talál, sőt talán teljesen leállítja a gázszállítást” - mondta.

 

Kihirdették Németországban a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatát

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében.

 

Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami „külső sokkhatásként” gázellátási zavart okoz. A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de „ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk” - mondta a miniszter. Az ellátás folyamatossága és a nyár „hamis biztonságérzetbe ringathat”, de ezt nem szabad hagyni, tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell, hogy minél több gázt tárolhassanak el a fűtési szezonra - tette hozzá.

 

A földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak pedig „már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre” - mondta Robert Habeck.

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 7038 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5046-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel. Vonattal 389 ember, köztük 124 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre szerdán - tették hozzá.