Legendás színészekkel érkezik A két pápa a Szegedi Nemzeti Színházba

Molnár Piroska, Jordán Tamás, Lukács Sándor és Trokán Anna főszereplésével december másodikán vendégjátékként mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban Benedek és Ferenc pápa elképzelt hitvitáiról szóló színművet.
Rafai Gábor

2022. november 11. 11:22

Legendás színészekkel
érkezik A két pápa a Szegedi Nemzeti Színházba

A két pápa története sokaknak lehet ismerős, akik látták az Anthony Hopkins és Jonathan Pryce főszereplésével Netflixen nézhető filmet. Mert Anthony McCarten forgatókönyvíró először regényként, majd színdarabként írta meg a művet, a Netflix kétórás játékfilmje csak ezeket követte.

 

 

Ennek a négyszemélyes darabnak a magyarországi bemutatási jogát kapta meg a Rózsavölgyi Szalon. 

 

Vecsei H. Miklós rendezésében olyan színészlegendák keltik életre a szereplőket, mint Molnár Piroska, Jordán Tamás, Lukács Sándor és Trokán Anna – közülük ketten a nemzet színészei, hárman pedig a Halhatatlanok társulatának örökös tagjai, akik egyúttal Jászai- és Kossuth-díjas művészek is. 

 

A pápának – pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. 

 

Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet. Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. Ő a Ferenc nevet vette fel.

 

Anthony McCarten darabja a lelkiismeret-krízis drámája. Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. 

 

McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű úgy késztet elmélkedésre, hogy közben mer humoros is lenni.

 

A különleges előadás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a december 2-ára meghirdetett programra négy nap alatt az összes jegy elkelt.

 

– Sikerült megállapodni az alkotókkal és nagy érdeklődésre tekintettel december 2-án, pénteken az esti 8 órás előadás előtt, délután fél 6-kor is lesz egy előadás. Erre hétfőtől lehet jegyet vásárolni a Szegedi Nemzeti Színház jegypénztárában – mondta Elekes Zoltán, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club háznagya.

 

Megtudtuk azt is, aki jegyet vált az előadásra, az nemcsak egy kivételes színházi produkciót láthat, hanem támogatja a Szent-Györgyi Albert Rotary Club ösztöndíjprogramját, illetve az Osztálykirándulás mindenkinek című kezdeményezését is.