Legendás rendező Turandotját mutatják be a Met-vetítések következő előadásában a Belvárosi Moziban

Franco Zeffirelli legendás operarendezésével, Puccini Turandotjával folytatódik szombaton este 7 órakor a Belvárosi Moziban a Live in HD vetítések idei évadának sorozata. Az olasz nyelvű élő operaközvetítés főbb szerepeit olyan neves énekesek alakítják, mint Ljudmila Monasztirszka, Ermonela Jaho, Jongun Lee és Ferruccio Furlanetto.
Rafai Gábor

2022. május 05. 17:31

Legendás rendező
Turandotját mutatják be a Met-vetítések következő előadásában a Belvárosi
Moziban

Puccini utolsó operája az 1926-os ősbemutató óta az alaprepertoár egyik legnépszerűbb alkotása lett: dúsan áradó dallamossága, hatalmas kórustablói, egzotikus kínai színei a közönség kedvencévé tették. 

A realista operát a legmagasabb fokon művelő olasz mester – tőle szokatlan módon – ezúttal mesevilágba repíti a nézőket: egy olyan szimbolikus történetet visz színre vonzások és választások egymást feltételező és kizáró tragikus háromszögéről, aminek a vége felemás ízű happy end lesz.

 

Franco Zeffirelli monumentális, pazar látványvilágú rendezése 1987 óta szerepel a Metropolitan műsorán, a nézők osztatlan lelkesedésétől kísérve – az annak idején Marton Éva címszereplésével bemutatott produkció a HD-közvetítések sorozatában is több alkalommal látható volt már.

 

A darab címszerepét ez alkalommal Anna Nyetrebko játszotta volna, aki régóta készült, hogy bemutatkozhasson a Met színpadán ebben a szerepben is. Az orosz–ukrán háborús konfliktus miatti szankciók következtében azonban a Met felfüggesztette együttműködését Nyetrebkóval és Ljudmila Monasztirszka ukrán szopránt kérte fel a címszerepre. Monasztirszka 2012-ben debütált a Metben az Aida főhősnőjeként.

 

A tenor Jongun Lee a merész Kalaf hercegként lép elénk, hogy megnyerje Turandot szerelmét. Mellette Michelle Bradley látható az odaadó szolgálólány, Liú szerepében és Ferruccio Furlanettót ünnepelhetjük, mint Timurt, a száműzött, vak tatár királyt.

 

A zenekart Marco Armiliato vezényli.

 

A több mint háromórás élő operaközvetítést olasz nyelven, angol és magyar felirattal vetítik a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében május 7-én, szombaton este 7 órától.