Legenda vagy valóság az informatikusok milliós fizetése? Felmérték a béreket, hatszázezer az alap

Húszezer informatikus hiányzik ma az országból, miközben nem számít legendának a milliós álomfizetés az IT-szakmában. Informatikusokat kérdeztek meg, mennyit is keresnek valójában. Ha meglátja a válaszokat, nem fogja többet felállítani a képernyő elől a gyerekét. Még mindig érdemes informatikusnak menni!

2020. november 03. 14:47

Legenda vagy valóság az informatikusok milliós fizetése? Felmérték a béreket, hatszázezer az alap

Közel ezer informatikust kérdezett meg a No Fluff Jobs állásportál.

A felmérés egyértelműen rámutatott, hogy a hazai IT-szféra Budapesten koncentrálódik: a megkérdezett informatikusok közel 81 százaléka dolgozik a fővárosban.

A fennmaradó 19 százalék jelentős része négy vidéki nagyvárosban –  Szegeden, Debrecenben, Miskolcon és Székesfehérváron – talált munkát magának.

A legtöbb megkérdezett munkavállaló alkalmazottként dolgozik, és csak minden tizedik informatikus vállalkozó, mindössze 1 százalékra tehető azoknak az aránya, akik projektalapú foglalkoztatásban állnak.

A válaszadók többsége 15–15 százalékban full-stack fejlesztéssel (jellemzően Java vagy C# nyelven), valamint backenddel (szerveroldali munkával) foglalkozik, a harmadik leggyakoribb terület a válaszadók között a product- és project management 12 és fél százalékkal, miközben a megkérdezetteknek csupán 1 százalékának szakterülete a mesterséges intelligencia.

Az informatikus szakma már régóta az egyik legjövedelmezőbb hivatásként van elkönyvelve, nem véletlenül. Ezt a kutatás eredményei is alátámasztják.

De lássuk az informatikus fizetéseket!

Magyarországon ennyi egy átlagos java fejlesztő informatikus havi fizetése. Forrás: www.hwsw.hu

A felmérésre adott válaszok alapján

  • a szenior tudású IT-specialisták 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy keresetük a nettó 600 és 899 ezres fizetési sávban mozog,
  • 20 százalékuk 900 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget vihet haza havonta,
  • 9 százalékuk havi fizetése pedig az 1,2 milliót is meghaladja.

A mediorok 66 százaléka, míg a juniorok 55 százaléka nettó 300 és 599 ezer forint között keres, a pályakezdők 44 százaléka 100 és 299 ezer forint között jelölte meg a fizetését.

A kérdőívet kitöltők több mint fele senior volt, harmaduk medior, a legkisebb csoportot juniorok és gyakornokok tették ki.

Nem minden a pénz, a modern munkakörnyezet is fontos

A megkérdezett senior munkavállalók csaknem fele nettó 600 és 900 ezer forint között visz haza, emellett a legtöbb helyen elvárás az ingyenkávé, magasabb szinten a céges autó, a mobiltelefon, a privát egészségbiztosítás, a modern munkakörnyezet, a rugalmas munkaidő és a homme office is.

Ez a koronavírus-járvány kitörése előtt is kiemelt igény volt a munkavállalók részéről, de 2020-ban még inkább felértékelődött.

(Nyitóképünkön az EPAM Systems modern szegedi központja, ahol háromszázötven informatikusnak teremtettek munkahelyet. Fotó: Iványi Aurél)