Legek napja és jótékonyság a Somogyi-könyvtárban

Csütörtök délután köszöntötték a Somogyi-könyvtárban a 2022-ben legtöbbet kölcsönző olvasókat, akiket különféle kategóriákban díjaztak. Emellett a tavalyi évben indított két jótékonysági akcióban összegyűjtött pénzt és plüssállatokat is átadták a kiválasztott szervezetknek.
Vass Imre

2023. március 16. 18:25

Legek napja és jótékonyság a Somogyi-könyvtárban

Évek óta hagyomány, hogy a Somogyi-könyvtárban köszöntik legtöbbet kölcsönző gyermeket, kamaszt, felnőttet, nyugdíjast, valamint az automatából legtöbb könyvet kikérő olvasót, valamennyien egy-egy ajándékcsomagot vehettek át ma délután. 

 

Legtöbbet olvasók a központi könyvtárban:

Legtöbbet kölcsönző gyermek: Vass Jázmin

Legtöbbet kölcsönző középiskolás: Jánosi Zita

Legtöbbet kölcsönző felnőtt: Hegedűs Gábor

A legtöbb könyvet olvasó nyugdíjas: Kadocs László

Legtöbbet olvasók a fiókkönyvtárakban:

Legtöbbet kölcsönző házaspár: Vincze Sándor és Vincze Sándorné (Északvárosi Fiókkönyvtár)

Legtöbb könyvet kölcsönző nyugdíjas: Nádasdi Ilona (Móra utcai Fiókkönyvtár)

Legtöbbet kölcsönző felnőtt: Koroknai Éva (Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár)

 

2022-ben Vass Jázmin kapta a legtöbb könyvet olvasó gyermek kategória díját. Ő elsősorban a romantikus regényeket kedveli. Elmondta akár 10 könyvet is kikölcsönöz egy-egy alkalommal és naponta legalább fél órát olvas. Jázmin már másféléves kora óta tagja a könyvtárnak, nevetve mesélte, hogy éppen a napokban találta meg az első olvasójegyét.

 

A kamaszok közül Jánosi Zita tavaly több mint 160 könyvet kölcsönzött ki. A díjátadón elmesélte, hogy hetente jár könyvtárba és naponta egy órát olvas elalvás előtt. Neki a fantasy könyvek a kedvencei.

 

Elmondta, nem is számított erre az elismerésre, mert nem tartotta számon, hogy mennyi könyvet kölcsönzött ki. Őt az olvasás nagyon kikapcsolja ezért vesz rendszeresen könyvet a kezébe. Azonban nem csak a legtöbbet kölcsönző olvasókat díjazták, de két intézménynek segített is a könyvtár.

 

2022 decemberében a Habakuk zenekar koncertezett a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában. A könyvtár arra kérték a résztvevőket, belépőjegy helyett hozzanak magukkal plüssjátékokat, amelyet az Agyagos utcai Bölcsőde részére adtak át. Az összegyűlt adományokat Lacziné Kis Emőke, az intézmény vezetője vette át. Elmondta, nagy örömmel fogadták a felajánlást és a mindennapi élet részét képezik majd a gyerekeknél. A játékokat jól tudják majd használni a beszoktatásnál, a különféle szerepjátékoknál, valamint elalvásnál. Hozzátette, a gyerekek már holnap megkapják a plüssöket. A bölcsődébe jelenleg 72 kisgyermek jár, közülük többen sajátos nevelésű igényűek. 

Azonban nem csak ennek az intézménynek segített a könyvtár, illetve az olvasók – mondta Dobosné Brezovszky Anikó osztályvezető. Immár nyolcadik éve, hogy a Somogyi-könyvtárban adventi és karácsonyi kezdeményezéseként, használt könyveket kínálnak az olvasóknak eladásra, az önkéntesen meghatározott adományokat – amelyeket a gyűjtőládába helyezhetnek el – pedig jótékony célra fordítják – tette hozzá. 

 

Idén összegyűjtött pénzt, 300 ezer forintot a Makray Fogyatékkal Élő Gyermekek Nappali Intézménye kapta, amelynek nagyon jól jön most a támogatás, mivel márciusban indult el náluk a gyógytorna foglalkozás, amelynek költségeit eddig más forrásokból fedezték. Ebből az összegből azonban folyamatossá tudnák tenni a ezt a lehetőséget – mondta Hódi-Forrai Éva igazgató. 

 

A gyógytorna foglalkozások az intézményben élő 20 mozgássérült gyerek életminőségét nagymértékben javítja, ezért is örültek a felajánlásnak az intézményben.