Legalább 84 ezer új napelemes igénylést adtak le a magyarok, de lehet, hogy sokkal többet

Az állami MVM nem válaszolt az RTL Híradó kérdésére, így az ő számaik egyelőre ismeretlenek.
Cservenák Zoltán

2022. november 03. 06:34

Legalább 84 ezer új napelemes igénylést adtak le a magyarok, de lehet, hogy sokkal többet

Az E.ON-hoz 71 ezer, a Mészáros Lőrinc-féle Opus Titászhoz 13 ezer új visszatáplálós napelemrendszer csatlakozását kérvényezték az áramhálózathoz október 31-éig. Mivel az állami energiacég, az MVM nem válaszolt az RTL Híradó kérdésére, a biztosnak tekinthető 84 ezer kérvényező jóval 100 ezer fölött is lehet, hiszen az MVM a legnagyobb szolgáltató Magyarországon.

 

Az öt nap alatt benyújtott igénylés mértékét jól mutatja, hogy az E.ON-nál jelenleg összesen 81 ezer visszatáplálós házi napelemes rendszer kapcsolódik a hálózatra, míg az Opus Titásznál eddig a havi 500-at sem érte el átlagosan az új csatlakozók száma.

 

Az Orbán-kormány október 13-án jelentette be, hogy október 31-étől – ideiglenesen, de bizonytalan ideig – nem táplálhatnak vissza energiát az áramhálózatba az újonnan telepített házi naperőművek. A kabinet a hálózat állapotával magyarázta a döntést, miszerint a növekvő visszatáplálási igényeket nem bírja el a rendszer. A hatalmas felháborodás miatt október 26-án némileg finomodott a korábban bejelentett tiltás, és engedélyezték, hogy azok, akiknek október 31-éig sikeresen elbírálják a gyorsított engedélyezést, az még visszatáplálhat a hálózatba. Úgy néz ki, az új igénylők száma 100 ezer fölött is lehet. Kérdés, mennyit fogadnak el ebből a szolgáltatók, és mennyit utasítanak el valamilyen hiba vagy hiányosság miatt.

 

Mindez után meglepetés volt, amikor a kormány bejelentette, százmilliárd forintnál is többől megkezdik az áramhálózat fejlesztését, előfinanszírozva a jogállamisági és korrupciós problémák miatt visszatartott uniós támogatás erre költhető részét. 

Orbán Viktor szerdán azt ígérte: a következő években 16 ezer milliárd forintot költenek majd.

 

Címlapon

mutasd mind