Legalább 30 óvodapedagógus hiányzik Szegedről, sok százan kellenének országszerte is

Az elmúlt években a kormány semmit nem tett azért, hogy megállítsa az óvodapedagógusok pályaelhagyását. Az alacsony fizetés miatt ráadásul egyre kevesebben is választják ezt a szakmát. Hatalmas a hiány óvónénikből és óvóbácsikból. Addig, amíg a kormány nem emeli a fizetéseket, nem is lesznek többen.
Szeged.hu

2022. április 15. 07:51

Legalább 30 óvodapedagógus hiányzik Szegedről, sok százan kellenének országszerte is

207 ezer forint. Nagyjából ennyit keres egy kezdő óvodapedagógus ma Magyarországon. Ezért a pénzért kell felelős, gyereknevelői munkát végezni, felkészíteni a gyerekeket az iskolára. A megalázóan alacsony fizetéseken a kormány érvek óta nem hajlandó érdemben javítani a szektorban, így nem csoda, hogy a felvételi adatok szerint

 

14 éve nem jelentkeztek olyan kevesen óvodapedagógus szakra, mint idén. 

 

Összehasonlításképp: 5 évvel ezelőtt még kétszer annyian akartak óvónők vagy óvóbácsik lenni, mint most. Ebből nagyjából az is kikövetkeztethető, hogy az elmúlt 5 évben a felkínált fizetések, és az alacsony bérek miatti alacsony életszínvonal egyre kevésbé tükrözik a szakmával kapcsolatos elvárást, az elvégzendő munka terhét és a felelősség mértékét. Akárcsak a tanárok esetében.

 

Országszerte jelenleg 459 állást hirdetnek a kozigallas.gov.hu kormányzati oldalon, tehát ennyi óvodapedagógusnak azonnal tudnának munkát adni. A rendszerből azonban jóval többen hiányoznak és hiányoztak az elmúlt években.

 

Az adatok alapján Szegeden legalább 30 szakképzett óvodapedagógus hiányzik. Idén ráadásul 22-en nyugdíjba mennek, őket sem tudják pótolni, így az óvodapedagógus-hiány hamarosan még nagyobb lehet – mondta a Szeged Televíziónak Bartáné Tóth Mária, a szegedi óvodák főigazgatója. Azt is hozzátette: mindez azt jelenti, hogy 30 óvodai csoportban egy-egy óvodapedagógus viszi a terheket.

 

 

„Kezdő óvodapedagógusként, gyakornokként 207 ezer forintot kapok kézhez. Ami azt jelenti, hogy ebből albérletre elmegy minimum 90 ezer forint, de lehet, hogy annál több is. Ehhez jön még a rezsi és az étkezés, ami összesen 150–170 ezer forint”

 

– panaszkodott Bálint Patrícia, aki az egyik szegedi óvodában dolgozik. Egy kezdő pedagógusnak tehát 30-40 ezer forintja marad ruházkodásra, gyógyszerre, egyéb használati cikkekre. Kultúrára, szórakozásra, rekreációra költeni ennyi pénzből szinte lehetetlen, ha valaki egyedül él.

 

A legtöbb esetben az alacsony fizetés az oka annak, hogy elhagyják a pályát az óvodapedagógusok. Orbán Viktor hiába ígért 10 százalékos béremelést, még így is megalázóan kevés a havi jövedelmük. Ráadásul az egészet elviszi az áremelés, az infláció.

 

A gyermeklétszám is folyamatosan csökken a városban. Két évvel ezelőtt 4070, tavaly már csak 3847 gyermeket írattak be a szegedi önkormányzati óvodákba.

 

Például a Napsugár óvodában a beiratkozottak száma az elmúlt két évben 0, 0, az előző évben három. A másik két tagóvodában 10 körüli volt csak mindössze a beiratkozók száma

 

A Mars téri óvoda félházzal működik, ráadásul a környékbeli lakók évek óta szeretnék elköltöztetni onnan. A Sás utcai 110 férőhelyes oviba pedig mindössze 61 gyermek jár. Arról, hogy a gyerekek hova kerüljenek, a szülők dönthetnek. Mindenesetre az önkormányzat az elmúlt években több intézményt újított fel, a bezárásra váró három óvodából a gyermekek kétharmada teljesen felújított, korszerű intézményekbe kerül.

 

Címlapon

mutasd mind