Legalább 22 ezer halott lehet Mariupolban, elvesztették Szvetlodarszkot az ukránok

Cservenák Zoltán

2022. május 24. 23:16

Legalább 22 ezer halott lehet Mariupolban, elvesztették Szvetlodarszkot az ukránok

Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy az orosz katonák legalább 14 civilt megöltek és további 15-öt megsebesítettek kedden a keleti Luhanszk és Donyeck régiókban, az oroszok legutóbbi offenzívájának középpontjában álló tömeges támadások során – írja a Reuters.

 

Egy Facebook-bejegyzés szerint az orosz katonák repülőgépeket, több rakétavetőt, tüzérséget, tankokat, aknavetőket és rakétákat használtak a két régió elleni támadáskor, amiket nagyrészt oroszajkú szakadárok irányítanak – közölte The Guardian.

 

Szvetlodarszkot elvesztették az ukránok

 

Pavlo Kirilenko, a donyecki regionális katonai közigazgatás vezetője kedden közölte, hogy az orosz erők bevették a kelet-donbászi régióban lévő Szvetlodarszk városát, az ukrán erők kivonultak.

 

„Körülbelül 10 ezer civil maradt a megszállt Szvitlodarszkban” – mondta Kirilenko, hozzátette: „A lakosság legfeljebb 30 százaléka hagyta el a várost. Ma, május 24-én az orosz hadsereg bevonult a donyecki régióbeli Szvitlodarszkba. Ott már kitűzték az orosz zászlókat”. 

 

Kirilenko szerint Szvetlodarszkot három oldalról körülvették az oroszok, és mivel a várost ágyúzták intenzíven, a polgári lakosság nagy része megmaradt. Az ukránok azt mondják, újracsoportosítják erőiket. Az oroszbarát Telegram csatornák olyan képeket mutattak be, amelyeken az orosz zászlót tűzték ki a szvitlodarszki városvezetés épülete fölé.

 

Kirilenko szintén nagyon nehéznek minősítette a helyzetet Lymanban, a donyecki régió északi részén fekvő városban és Avdiivkában is.

 

 

22 ezer halott lehet Mariupolban

A mariupoli halálos áldozatok száma 22 ezer – ezt mondta Petro Andriuscsenko, a mariupoli polgármester tanácsadója a CNN-nek. A tanácsadó, aki már korábban az ukránok által még ellenőrzött területre menekült, hozzátette: „Mariupol ma a szellemek városa”. Andriuscsenko szerint az áldozatok valós száma sokkal magasabb is lehet.

 

Használják az amerikai kamikáze drónokat az ukránok

 

Az ukrán hadsereg először tett közzé olyan felvételeket, amiken a katonáik kamikaze drónokat használnak az orosz ellen. A drónok robbanófejeket hordoznak, amik becsapódáskor felrobbannak.

 

Dalt írtak a török Bayraktar drónok tiszteletére

 

Bayraktar! A dalban még Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov is vállalt egy bayraktarozást.

 

Zelenszkij beszédet mondott a Világgazdasági Fórumon 

 

Az ukrán elnök a davosi hallgatóságnak azt mondta, hogy Kijev készen áll az Oroszországgal folytatott fogolycserére, és arra is sürgette a világ vezetőit, hogy „minden módon tartsák fenn a politikai nyomást” Oroszországon.

 

Este pedig újabb fegyvereket kért a Facebookon:

 

 

Soros: a harmadik világháború kezdete lehet az orosz invázió

A magyar származású amerikai üzletember Davosban, a Világgazdasági Fórumon azt mondta, a Nyugat úgy előzheti meg a harmadik világháborút, ha vereséget mér Vlagyimir Putyinra.

 

Hamarosan jöhet az orosz olajembargó 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint heteken belül életbe léphet az orosz olajra vonatkozó embargó. Kérdés, hogy mi lesz Magyarországgal, ugyanis az Orbán-kormány egyelőre hajthatatlan. A magyar miniszterelnök ugyanis kijelentette: nem támogatja az embergót, amíg az vonatkozik az Oroszországból érkező vezetékes kőolajra is.