Ledobta a távhőre is a kormány a rezsibombát: tizenegyszeresére drágul a közületeknek a távfűtés

Szokás szerint péntek késő este jelent meg a Magyar Közlönyben a változás.
Garai Szakács László

2022. október 06. 07:03

Ledobta a távhőre is a kormány a
rezsibombát: tizenegyszeresére drágul a közületeknek a távfűtés

Alapítványok, oktatási és szociális intézmények távhőszámláját lökte az egekbe a kormány egy újabb döntésével. Ami különösen megnehezíti Szeged helyzetét, hogy az önkormányzat által előkészített, a már korábban tudhatóan szintén jelentősen megnőtt gázszámlák kifizetésére létrehozott 1 milliárd 150 millió forintos tartalékkeretben ezzel a drágulás nem számolhattak a városházán.

 

– A teljes önkormányzati és közületi távhőszektort érinti a tizenegyszeres drágulás: a harminc bölcsődénk, óvodánk, IKV-s ingatlanok, orvosi és fogorvosi rendelők, preferált szervezetként működő kisebb szervezetek távhőszámlái szálltak el – mondta Kovács Tamás gazdasági alpolgármester.

 

A távhő díja a fűtési szezon első három hónapjára 14-15 milliárd forint lesz Szegeden, korábban erre elég volt 3-4 milliárd forint.

 

Az állam maga akadályozta az előnyös szerződés megkötését

Ebben a helyzetben pláne fontos, hogy jó szerződéseket kössön Szeged a távhőszolgáltatáshoz szükséges gázenergiára. Ám ez most gyakorlatilag lehetetlen. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége májusban körülbelül 100 eurós tőzsdei ár mellett indított egy közbeszerzést, és kérte a Magyar Energiahivatalt, nyújtson ehhez fedezetet a korábbi évekhez hasonlóan. Az energiahivatal megtagadta ezt a kérést ezért később a távhőszövetség 350 eurós áron köthetett szerződést.

 

A gazdasági alpolgármester azt is elmondta, nagyságrendileg ez a kormánydöntés ebben a fűtési szezonban 700 millió forintos kiadást jelent. A tartalékkeretet így biztos, hogy tovább kell bővíteni Szegedet, hogy az idei évben ki lehessen fizetni ezeket a számlákat. – Ezek a civil szervezetek, vagy a kötelező közszolgáltatást végző háziorvosok, egyesületek képtelenek kigazdálkodni ezt a drágulást. Szeged a teljesítőképessége határán van már most is, igyekszünk minden segítséget megadni ebben a drámai helyzetben is. Nagyon sok olyan vállalkozás is van Szegeden, ahol az irodákat távhővel fűtik. A Szetávtól kaptuk az információt, hogy megrohamozták az ügyfélszolgálatukat azzal, hogy válasszák le őket a távhőszolgáltatásról – mondta Kovács Tamás.

 

A háziorvosoknál például tovább bonyolítja a helyzetet, hogy mivel kötelező közszolgáltatást végeznek nem nagyon mondhatják azt, hogy akkor holnaptól nem praktizálnak. Emellett az is érdekes kérdés, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza-e nekik ezt a tizenegyszeres távhődrágulást. A NEAK-nál elvileg a megállapodásuknak része az is, hogy a rezsiköltségeikre is kapnak támogatást.

 

– Semmi más nem látszódik egyelőre, csak az, hogy a nyár végén kötni kellett Orbánéknak egy szerződést borzasztó rossz feltételekkel és most próbálják teríteni a felelősséget és minél jobban áthárítani ennek az összegét a közületekre, vállalkozásokra, önkormányzatokra – jegyezte meg Kovács Tamás. A kormány egy dolgot javasolt az önkormányzatoknak: éljék föl az utolsó tartalékaikat is, és majd azoknak segítenek, akiknek tényleg minden pénze elfogy. Ez viszont óriási likviditási problémát is jelent.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind