Lebukott a fakenewsgyár: 2 év próbára bocsátották a hamis levél közlése miatt a Szegedma főszerkesztőjét

„Szenzációs hiba volt ez a történet!” „Úgy érzem nem hibáztam, nem volt feladatom az ellenőrzés” – mindkét mondatot a szegedma.hu főszerkesztője, Kapitány Gergely mondta a Szegedi Járásbíróságon. Szabó Sándor a tárgyalás után azt mondta, fontos volt, hogy kimondták a főszerkesztő bűnösségét, egyelőre nem jogerősen.

2019. február 22. 20:29

Lebukott a fakenewsgyár: 2 év próbára bocsátották a hamis levél közlése miatt a Szegedma főszerkesztőjét

Juhász Csaba bíró bűnösnek mondta ki Kapitány Gergelyt, a szegedma.hu főszerkesztőjét, akit két év próbára bocsátott, és kötelezte tizenöt napon belül tízezer forint perköltség befizetésére. Bálint Gábor, a vádló Szabó Sándor MSZP-s képviselő ügyvédje három nap gondolkodási időt kért, ehhez csatlakozott a védelem is, így az ítélet nem jogerős.

Akár ezzel a két mondattal is el lehetne intézni azt a bírósági tárgyalást, amely ma délután zajlott a Széchenyi téren a Szegedi Járásbíróságon, ám ennél mégis sokkal többről volt szó a tárgyalóteremben.

Ismert, 2017 novemberében a szegedma megjelentetett egy hamis levelet, amelyet állítólag Szabó Sándor írt Botka Lászlónak – a „levél” tartalmának ismertetésétől most tekintsünk el. Amint ez megjelent és Szabó Sándor tudomására jutott, az országgyűlési képviselő azonnal sajtótájékoztatót tartott, ahol közölte, rágalom a levél. A szegedma még aznap levette azt, tudósított is a sajtótájékoztatóról, de sem helyreigazítást nem közölt, sem elnézést semmilyen formában nem kért Szabótól a nyilvánvaló hazugságért.

A tárgyaláson Juhász Csaba bíró vezetésével végigvették a történteket, Bálint Gábor, Szabó Sándor ügyvédje ismertette a pótmagánvádas beadványukat, majd Szabó Sándor is elmondta, mi történt a cikk megjelenéskor és utána. A hamisítvány tartalmán túl itt két „apróság” is fontos:

(fotók: Szabó Luca)

 

  • Szabó Sándor aznap a szegedmás cikk megjelenéséig egyáltalán nem írt semmilyen levelet a postafiókjából
  • Szabó Sándor soha semmilyen levelet nem ír Botka Lászlónak, mindig személyesen, szóban egyeztetnek.

Majd következett Kapitány Gergely és a tárgyalás innentől lett igazán csodálatos, spojlerezem a legszebb részeket:

  • a szegedma mostani főszerkesztője nem érzi magát bűnösnek az akkor történtek miatt,
  • totális káosz uralkodott a Szentháromság utcai redakcióban akkortájt,
  • Kapitányt nem érdekelte, mi és hogyan került ki az oldalra,
  • valójában az egész sztori Szabó Sándornak állt érdekében, a Fidesz ebből nem jöhetett ki jól.

Kapitány Gergely tevékenységéről írtunk már korábban, most a bíróságon az alábbiak „derültek ki” róla és a szegedmáról.

„A céghez november környékén kerültem tanácsadóként. Nem voltam főszerkesztője ebben az időszakban a lapnak, 2018. január 1-jétől voltam főszerkesztő, a levelet nem láttam, telefonon hívtak föl ezzel kapcsolatosan. (...) Viszont 2018 óta nem volt egyetlen sajtóperünk, helyreigazításunk. (...) Benn sem voltam a szerkesztőségben, aznap, telefonon hívtak föl. (...) Az első időszakban az volt a feladatom, hogy átvilágítsam a céget, amely egy rosszul működő, megbízhatatlan hírportálként működött, javaslatokat kellett tennem az átalakításokra. Iszonyatos káosz volt a szerkesztőségben.”

Majd újra azt állította,

  • nem tudta, ki engedélyezte a cikk megjelenését,
  • nem tudta, honnan jött a levél.

„Ha látom ezt a szöveget, és rajtam múlik, nem jelenik meg. Ki volt az az idióta, aki ezt elhiszi?!” – kérdezte Kapitány Gergely, aki azt is elmondta, fogalma sincs arról, kik dolgoztak akkor a szerkesztőségben – két név nagy nehezen mégis eszébe jutott, erről később –, mert mindenkit elbocsátott.

Juhász Csaba ezután idézett a korábbi írásban tett vallomásából Kapitány Gergelynek:

„én engedélyeztem főszerkesztőként a megjelenést, de elismerem, nem ellenőriztem a levél tartalmát”. A bíró megkérdezte azt is, miért hívták föl akkor a szerkesztőségből, ha nem volt még akkor főszerkesztő? „Mert úgy mutattak be, hogy én leszek a korábbi főszerkesztő, Pintér M. Lajos utóda.”

Majd Kapitány Gergely azt is mondta a levéllel kapcsolatban a bírónak, a telefonban azt mondta a kollégájának: „ha olyan, és úgy gondoljátok, menjen! Azt kikötöttem, hogy mindenképpen kérdezzék meg a másik felet! Azt mondták, felhívták a képviselőt, rögzítették is a beszélgetést, amit utólag meg is hallgattam”. Itt muszáj előreugrani az időben: amikor megint Szabó Sándort kérdezte a bíró, akkor a képviselő elmondta, nem hívták a szerkesztőségből, ezt a mobilszolgáltatójától kapott híváslista alapján is tudja igazolni.

Kapitány eztán arról is beszélt, utólag megvizsgálták a levelet, „nem találtunk benne kivetnivalót, ugyanaz volt az e-mailcím, a hangvétel is megfelelőnek tűnt, hiszen bizalmi viszony van köztük (Szabó és a polgármester között – a szerk.), első körben megalapozottnak tűnt a tartalma, ezért is került ki.”

Ezután Kapitány Gergely a szerkesztőségi „állapotokról” beszélt, ezzel is azt bizonygatva, a levél, valahogy „kikerülődött”. Korábban is mondta már, hogy káosz volt a szegedmánál. Kijelentette 117 olyan felhasználói név volt a lap korábbi szerkesztőségi rendszerében, amelynek a tulajdonosa bármit csinálhatott az oldalon. Amikor megérkezett, akkor „8-9 ember dolgozhatott szerkesztő-újságíróként, 2-3 kisegítővel.”

Juhász Csaba bíró itt tett egy újabb kísérletet:

– Tényleg nem emlékszik arra, ki hívta föl magát az akkori kollégái közül?

– Megmondom őszintén nem emlékszem, talán Bartus Bella, vagy Ella. Gyorsan megváltunk tőlük – felelte a főszerkesztő. Megismételte, „nem volt jogosítványom bárkit is számon kérni”. És akkor jött a mondat, ami örökre feledhetetlen:

„Amikor összeállt a fejemben a történet, akkor egyértelmű volt, ez a képviselőnek volt csak jó, ez a véleményem.”

Szabó Sándor eddig végig fegyelmezetten hallgatta Kapitányt, ám ekkor egy kicsit ő is „bemozdult”, nem akarta elhinni, tényleg azt hallotta, amit. Ezután jött a másik feledhetetlen mondata a főszerkesztőnek: „szenzációs hiba volt ez a történet”. Majd Bálint Gábor ügyvéd csak kicsikart még egy nevet:

– Ki volt az, aki felhívta a képviselőt maga szerint a káoszból?

– Megyeri József.

Itt érünk vissza időben oda, hogy Szabó közölte, a mobilszolgáltatójától kapott hivatalos igazolások is megerősítik, abban az időben őt senki nem hívta a szegedmától, ő telefonált Pintér M. Lajosnak, aki Kapitány Gergelyhez irányította.

Perbeszédében ezután a vád arról beszélt, Kapitány Gergely már novemberben is főszerkesztői minőségben dolgozott a szegedmánál, függetlenül attól, hogy hivatalosan csak 2018. január 1-jén nevezték ki – addig vállalkozási szerződésben állt a kiadóval, aki Kapitány szerint tanácsadói szerződést kötött vele, feladata az volt elsősorban, hogy átvilágítsa a szerkesztőséget. A védelem azt hangoztatta, valójában nem történt bűncselekmény, így felmentést kértek.

Rövid szünet után Juhász Csaba bíró kimondta Kapitány Gergely bűnösségét a fent taglaltak szerint. Mind a vád, mind a védelem három munkanap gondolkodási időt kért.

Szabó Sándor az ítélethirdetés után arról beszélt, azért volt neki fontos végigvinni ezt a pótmagánvádas ügyet, hogy ne lehessen bármit, bárkiről büntetlenül leírni. Az ítélet persze nem több egy ejnyebejnyénél, a bíróság gyakorlatilag megkérte Kapitányt, Gergely, ne csináljon ilyet többet, jó?

Most várjuk a csütörtököt. Szerdáig gondolkodhatnak a felek a hogyan továbbon.

gszl

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának összefoglalóját is!

Címlapon

mutasd mind