Leállt egy vasúti projekt, mert ezt is felfüggeszthették

Egy közel hatvanmilliárdos vasúti projektnél állt le az alvállalkozók kifizetése, ezért azok levonultak a munkaterületről. A közbeszerzést elnyerő fővállalkozó Mészáros Lőrinc cége.
Szlavkovits Rita

2023. március 13. 17:11

Leállt egy vasúti projekt, mert ezt is felfüggeszthették

Már két hete levonultak a munkások egy vasúti építkezésről, mert nem kaptak fizetést. A dolgozókat a munkáltatójuk értesítette levélben arról, hogy a több részből álló projekt egyes szakaszain, amelyeknek a finanszírozása uniós IKOP pályázatokból történik, leáll, mert a források folyósítását felfüggesztették. 

 

A levelet a Szabad Európa szerkesztőségéhez juttatták el:

„Tisztelt Alvállalkozók! Tájékoztatunk Titeket, hogy a GSM-R azon szakaszainak finanszírozása, amelyek forrása IKOP, felfüggesztésre került. A fentiek miatt stratégiai okokból kérjük, hogy a szakaszotokon a munkavégzést azonnali hatállyal szüntessétek be mindaddig, amíg a projekt finanszírozása megoldódik” 

 

A levelet egyébként az Alépítmény - Hálózat Kft jogásza küldte meg lassan egy hónapja azoknak a cégeknek, amelyek az Alépítménynek dolgoztak. Még 2018-ban indult a több részből álló projekt, a GSM-R programban 58,85 milliárd forintért 2255 kilométeres szakaszon korszerűsítik az elektronikus rendszert. Ezt a közbeszerzést nyerte el fővállalkozóként az R-Kord, és az i-Cell Mobilsoft Zrt konzorciuma lett a befutó, a projekt forrása a még 2014-21-es ciklusban közlekedési projektekre elkülönített IKOP pályázatok. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben nem fejezik be határidőre a projektet, akkor a pénz egy része el is úszhat. A lap emlékeztet arra, hogy még tavaly ősszel egy időre felfüggesztettek állami kötelezettségeket, de azokat elvileg már októberben feloldották, így érthetetlennek tűnik a források elzárása. A pénzcsapok elzárása azért is különös, mert a felfüggesztett beruházások listáján sem szerepel.

 

Pedig elég egyértelműen az állam foghatja vissza az utalásokat, legalábbis a levelezésekből ez derül ki. A projekten ugyan Mészáros Lőrinc érdekeltsége a fővállalkozó, de egy többszintű alvállalkozói hálózat dolgozik a vasúti munkákon, a nagyjából középen álló, több céggel szerződött Alépítmény Hálózat Kft értesítette a velük szerződésben állókat.

 

A projekten ugyan Mészáros Lőrinc érdekeltsége a fővállalkozó, de egy többszintű alvállalkozói hálózat dolgozik a vasúti munkákon

 

A lap utána nézett a projektben érintett cégeknek, több érdekességet is talált, de talán a legfontosabb az, hogy a cég kiüresítésére utaló jeleket is találtak. Az elmúlt években, de főként a 2008-as válság éveiben nem volt ritka eset, amikor a tulajdonosok úgy menekültek előre, hogy bedöntötték a cégeiket, így a munkavállalóik, alvállalkozóik kifizetését elkerülték.

 

A Szabad Európa megkereste a fővállalkozó R-Kordot, akik nyilatkozati tilalomra hivatkozva nem válaszoltak a portál kérdéseire. Az IKOP pályázatokat felügyelő közlekedési minisztériumtól, és a Miniszterelnökségtől egyelőre nem érkezett válasz a szerkesztőségükbe.