Leadta az ellenzék az összegyűjtött aláírásait – Márki-Zay Péter: Van 235 ezer bátor emberünk!

Csatárláncban állva az aktivisták egymás kezébe adták a becsomagolt íveket a választási irodánál. A Kossuth téren Karácsony Gergely vezetésével tartottak összellenzéki sajtótájékoztatót.
Garai Szakács László

2022. január 21. 10:11

Leadta az ellenzék az összegyűjtött
aláírásait – Márki-Zay Péter: Van 235 ezer bátor emberünk!

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a népszavazás kezdeményezője azt mondta a Kossuth téren,

 

„ezeket az aláírásokat nemcsak egy népszavazás kedvéért gyűjtöttük össze. Ezeket az aláírásokat azok kedvéért gyűjtötték össze heroikus munkával és viszik most be a Nemzeti Választási Irodába az ellenzéki összefogás aktivistái, hogy visszaadjuk a közérdeket szolgáló politikába vetett hitet.”

 

Mellette valamennyi ellenzéki párt képviselője felszólalt.

 

  • Orosz Anna, a Momentum elnöke arról beszélt, kiderült, „nincs olyan lehetetlen körülmény, amely miatt ezt a kormányt ne tudnánk megdönteni.”
  • Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció főpolgármester-helyettese kijelentette, az aláírások összehozása azt bizonyítja, „az emberek megmutatták, hogy nem kérnek Orbán Viktor hatalomgyakorlásából”. Gy. Németh szerint április 3-án egy új világ következik.
  • Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese azt mondta, az álláskeresési járulékról „kötelező népszavazást tartani akkor, amikor ilyen szintű megélhetési válság uralkodik Magyarországon”.
  • Szabó Tímea szerint az, hogy lehetetlen körülmények között mégis sikerült összegyűjteni az aláírásokat, egyértelmű jele annak, hogy az emberek nemet mondtak arra, hogy a kormány 450 milliárdos kínai hitellel eladósítsa az országot, és kiszolgáltassa Kínának. Azt is mondta, ki lehet írni április 3-ára a népszavazást. „Hazudnak a fideszes politikusok, amikor azt állítják, hogy bármiféle határidőt lekéstünk.”
  • Szilágyi György, a Jobbik alelnöke Fudan Egyetemet érintő népszavazási kérdésfontosságát hangsúlyozta beszédében.
  • Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke azt tette hozzá az elhangzottakhoz, hogy a Fidesz, a hatalom nem söpörheti le 235 ezer ember akaratát.

 

Márki-Zay Péter koronavírusos, ezért nem lehetett ott a Kossuth téren. Azt üzente az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, hogy van 235 ezer bátor emberük.

 

– Két világ él egymás mellett Magyarországon, az egyik hazugságokkal tereli el a figyelmet a lényeges kérdésekről. Ez az az oldal, amely jelenleg is óvodások nemváltó műtétjével riogatja az embereket, miközben hallgat a korrupcióról, hallgat az érdemi ügyekről. Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről fog szólni: Fidesz, vagy nem Fidesz – olvasta fel üzenetét Péterfi Judit szóvivő.