Lázár János új építésügyi törvénye még a fideszes vezetésű TÖOSZ szerint is rombolja az önkormányzatiságot

A szövetség által kiadott állásfoglalás szerint az új tervezet ellentétes az Alaptörvény önkormányzati vagyonra vonatkozó passzusaival.
Vass Imre

2023. január 28. 12:32

Lázár János új építésügyi törvénye még a fideszes vezetésű
TÖOSZ szerint is rombolja az önkormányzatiságot

Sokkot kaptunk a Lázár-féle építésitörvény-tervezettől – mondta Botka László a Közéleti Kávéházban tartott évértékelőjében. Azonban nem csak neki nem tetszik az új rendelet, hanem a fideszes vezetésű önkormányzati szövetségnek sem. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a honlapján tette közzé észrevételeit és azokat a részeket, amelyekkel nem értenek egyet. - írja a hvg.

 

A TÖOSZ álláspontja szerint azzal, hogy Lázár János minisztériuma kapná az állami, és önkormányzati beruházásokat, amennyiben azok összértékének legalább fele állami vagy uniós pénz, több probléma is van. Az egyik, hogy a minisztérium túlzott nagyságú jogkört kap, pedig inkább csak koordináló szerepet kellene betöltenie. A szervezet szerint a másik probléma, hogy az értékhatár meghúzásával gyakorlatilag minden önkormányzati beruházás a minisztériumhoz kerülne, hiszen aligha van annyi forrása a településeknek, hogy 50 százaléknál nagyobb mértékben biztosítson önerőt egy-egy projekthez. 

 

Ezért a TÖOSZ inkább egy értékhatárt kellene megjelölni, például 500 millió forintot, és az ennél drágább beruházások kerülnének az állami szabályozás alá.

 

A szövetség azt is kiemelte, hogy az új törvény az önkormányzatok Alaptörvényben rögzített jogait sérti és csökkenti. Ugyancsak így látja az új törvényt Nagy Sándor alpolgármester is.