Lázár János: Sokan úgy gondolják, hogy a Fidesz kormány 2010-es megválasztásával jutott győzelemre az 1956-os forradalom

Meglehetősen nagy szavak egy olyan kormány miniszterétől, amely a szomszédunkban dúló háborúban nyíltan az orosz agresszor mellé állt.
Kékes Viktória

2023. március 15. 14:42

Lázár János: Sokan úgy gondolják, hogy a Fidesz kormány 2010-es megválasztásával jutott győzelemre az 1956-os forradalom

Hoppál Péter meghívására Lázár János Pécsett tartott ünnepi beszédet március 15-én. Az építésügyi miniszter jól láthatóan elkezdte a fölkészülést a jövő évben esedékes önkormányzati választásokra, hiszen már az első percben arról beszélt, hogy 

 

„nem is olyan sokára legyen ennek a városnak egy olyan vezetése, amely fontosnak tartja, hogy március 15-én a hősök emlékére fölzászlóztatja ezt a várost, mint más magyar városokban szokás”.

 

Ezután Lázár a magyar néplélek elemzésébe fogott, és egészen messzemenő következtetéseket vont le:

 

„Mi magyarok a nemzeti karakterünkből kifolyólag hajlamosak vagyunk a bukott ügyek, az eltiport forradalmak és a levert szabadságharcok népeként gondolni saját magunkra. Pedig, ha tágabb léptékben, szó szerint történelmi léptékben vizsgáljuk a nemzeti históriánkat, ennél sokkal összetettebb és jóval biztatóbb a kép. Mert kétségtelen, hogy ment elébb a magyarok forradalmai és szabadságharcai által ez a világ, történelmi távlatokban igenis győztek a forradalmaink. Igaz, hogy néha csak emberöltőkkel később, 1956 esetében több évtizeddel később, 1989-ben és 1990-ben győzedelmeskedett a forradalom, sőt sokan úgy gondolták, hogy igazából 2010-ben”.

 

Vagyis Lázár szerint sokan úgy gondolják, hogy a Fidesz kormány 2010-es megválasztásával jutott győzelemre az 1956-os forradalom.

 

Meglehetősen merész húzás '56-al előhozakodni az Orbán-kormány minisztereként épp most, amikor a magyar miniszterelnök már arról beszél, hogy 1956-ban nem a Szovjetunió legyőzése érdekében harcoltak a magyarok, hanem azért, hogy kikényszerítsenek egy béketárgyalást. Ezt a nyilvánvaló hazugságot persze Orbán Viktor sem gondolja komolyan, mindössze arról van szó, hogy a történelem meghamisítása is simán belefér a kormányzati propagandába, amely mit ad Isten, épp ugyanezt mantrázza az éppen a szomszédunkban dúló háború kapcsán, ahol a magyar kormány nyíltan az Ukrajnát lerohanó, orosz agresszor mellé állt.