Lázár János érti, de nem érti – Ceglédi Zoltán jegyzete

Ceglédi Zoltán

2022. február 27. 10:00

Lázár János érti, de nem érti –
Ceglédi Zoltán jegyzete

„A helyzet a következő, barátaim. Ha az ellenzék nyer, talán jobb lesz Budapestnek, és egészen biztos, hogy sokkal rosszabb lesz a vidéknek. Ha pedig Csongrád-Csanádban nyer az ellenzék, akkor csak Szegednek lesz jó, de rossz lesz Makónak, Hódmezővásárhelynek, Szentesnek, Csongrádnak és minden falunak” – muszáj futni egy kört azokkal a mondatokkal, amelyek Lázár János egyéni képviselőjelölti kampányát voltak hivatottak berúgni. Mert a jelek szerint érti, de nem érti.

 

Máris megmagyarázom.

 

Csongrád-Csanád, mint azt Lázár János jól tudja, négy egyéni képviselőt választ. Ebből kettőre lehet szegedieknek (is) szavazni, azaz úgymond visszafelé is e két képviselő tartozik közvetlen elszámolással a Szegeden élők felé. Nyilvánvaló, hogy ők ketten elsősorban azon fognak dolgozni, hogy jó legyen Szegednek. Van aztán a harmadik, akit Szentes, Csongrád és környéke, és a negyedik, akit Hódmezővásárhely, Makó és még másfél tucatnyi település lakói választanak meg. Utóbbi kettő dolga pedig pont az, hogy jó legyen „Makónak, Hódmezővásárhelynek, Szentesnek, Csongrádnak és minden falunak”.

 

A szegedieknek ugyanakkor nem dolga a megye többi települését tönkretenni, sőt, pont ellenkezőleg.

 

Ettől még nem érdemes újdonságként, pláne szörnyűségként tálalni az egyéni képviselők munkáját. Igen, mindenki azért a településért fog a legjobban küzdeni, ahol megválasztották. Pont ezt ne tudná a korábbi budapesti főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal éveken át vívó hódmezővásárhelyi Lázár? Igen, minden olyan politikusnak, akinek vannak saját, helyi szavazói, minden olyan alkalommal, amikor a kormány ráteszi a kezét az államkincstár kilincsére, bizony a saját települései nevét kell bekiabálnia Algyőtől Zsombóig. No, de Lázár János ezt pontosan tudja, hiszen megtapasztalta, előbb kormánypárti frakcióvezetőként, majd a kormány második embereként. Pontosan tudja és érti.

 

Amiben viszont téved, az az, hogy betolható egy nagypolitikai törésvonal Szeged és a megye kisebb települései közé is. Nem. Az egyetlen releváns törésvonal a főváros és az azon kívüli országrészek (vagy ahogy belkerületi mamilaki-örökösök hívják: azok ott lent, a vidékiek) között van. 

 

Aki egy megyét így meghasít, az egy egységes siker helyett két fél vesztest hoz létre. A lázári mondat helyesen úgy hangzik, hogy bárki nyer Csongrád-Csanádban, Szegednek és a kisebb településeknek is csak akkor lesz jó, ha a megválasztott képviselők képesek együttműködni a megye érdekében.

 

Az előttünk álló évek, évtizedek ugyanis elsősorban a mindenkori kormányok vidékpolitikáját és az itt megválasztott képviselők egyesített érdekérvényesítő képességét teszik mérlegre. A legkisebb településeken a megmaradó közlekedési kapcsolatokért, a kicsit nagyobbakban a helyi közoktatásért és háziorvosért, kisvárosokban a munkáltatókért és a középiskolákért, nagyokban például a felsőoktatásért, kórházakért és a közhatalmi jogosítványokért, saját bevételekért folyik majd a küzdelem. Itt minden település végül a központi igazgatással és a Budapest-domináns politikával versenyez majd.

 

Lázár Jánosnak, eddig úgy tűnt, lenne egy válasza a vidéki Magyarország jövőjéről. Szépen pörgött a Telex-videó. Ha ennek megvalósítása helyett Szegeddel kezd háborút, úgy hiába nyeri el mandátumát Márki-Zay Péterrel szemben, mégiscsak veszít, mert a teljes ország helyett egyetlen helyi meccsre figyelt, megcáfolva mindent, amit korábban az Orbán Viktor utódjaként megjeleníteni képes potenciáljáról volt szokás gondolni.