Lázár János azt ígéri, mostantól csak indokolt esetben él majd a kormány a kiemelt állami beruházássá nyilvánítás lehetőségével

Azt a miniszter is elismeri, hogy ez korábban nem minden esetben volt így.
Kékes Viktória

2022. december 13. 09:45

Lázár János azt ígéri, mostantól csak indokolt esetben él majd a kormány a kiemelt állami beruházássá nyilvánítás lehetőségével

Az Orbán-kormány 2010 óta gátlástalanul használja az úgynevezett „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás” státuszt a számára fontos építkezések felgyorsítása érdekében. Az ilyen beruházások egyfajta „törvényen kívüliséget” élveznek, és mostanra behálózzák az egész országot – legalábbis ez olvasható ki a K-Monitor által készített összesítésből. Ezek között ipari, mezőgazdasági és közlekedési fejlesztéseken kívül sport- és turisztikai beruházások, valamint oktatási, egyházi, kulturális, sőt, magánérdekeket szolgáló építkezések is szerepelnek. 

 

Közös jellemzőjük, hogy a kormány mindenféle indoklás nélkül dönti el, hogy mit ítél kiemelendőnek. A helyi önkormányzatoknak és a lakosságnak a legtöbb esetben semmiféle beleszólása nincs a döntésbe. Az érintettek gyakran csak a sajtóból vagy a Magyar Közlönyből értesülnek, hogy miféle építkezést rendelt el a kormány a településükön. 

 

Lázár János most azt ígéri: szűkíteni fogják a kiemelt állami beruházássá nyilvánítás lehetőségét, hogy csak valóban indokolt esetekben lehessen könnyíteni az építési szabályokon. Bizottsági meghallgatásán az építési és közlekedési miniszter arról beszélt, ő maga sincs meggyőződve arról, hogy erre minden esetben szükség volt:

 

„Ez talán egy katonai, nemzetbiztonsági vagy egy több ezer milliárdos – lásd BMW-beruházás – esetén indokolt, de nem mindegy, hogy minden beruházás, nem valószínű, hogy minden beruházás estén indokolt”.

 

A tárcavezető arról is beszélt, hogy tavasszal új építési, településképi és örökségvédelmi törvényt fogadhatnak el, amivel egyúttal szűkítenék a lehetőséget a beruházások kiemeltté tételére, vagyis nem mentesülhetnének hatósági szabályozások alól.

 

„Javaslatot tettem a kormánynak a kiemelt beruházási státusz visszaépítésére és a jövőbeni megszüntetésére, vagy csak valóban nemzetgazdaságilag vagy nemzetbiztonságilag indokolt esetben való alkalmazására”.

 

A momentumos Orosz Anna a bizottsági ülésen azt kifogásolta, hogy az önkormányzatokat a kiemeltté nyilvánítás nélkül is könnyen kikerülhetik a beruházók, mert számos építési jogkörüket elvonták. Lázár János szerint ebben is változások jönnek, de ennek ára lesz:

 

„Én elmondtam az ingatlanosoknak, hogy az a világ, amikor lenyomhatták az önkormányzatokat, és bármit érvényesíthettek, az a világ véget fog érni. Ez természetesen meg fogja drágítani a beruházásokat és be fog épülni a lakásárakba”.

 

Lázár az ülésen arról is beszélt, hogy találkozott Karácsony Gergely főpolgármesterrel, és megállapodtak abban, hogy mostantól háromhavonta leülnek átbeszélni a legfontosabb budapesti közlekedési fejlesztéseket.