Lázár János a vármegyékről: Nem jó történeti aspektusai vannak - frissítve (frissítve)

2011-ben nagyon nem támogatta a megyék átnevezését.
Kékes Viktória

2022. június 22. 10:59

Lázár János a vármegyékről: Nem jó történeti aspektusai vannak - frissítve (frissítve)

A 444 arra emlékeztet, hogy Kocsis Máté vármegyés ötlete nem újdonság: 2011-ben az Alaptörvény első változatába is beleírta a Fidesz a megyék átnevezését, de akkor vita alakult ki erről a frakcióban, hogy később elvetették.

 

Lázár az ellenzők között volt. 2011. március 28-án például azt mondta:

 

„Nem jó történeti aspektusai vannak. (...) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot”.

 

Április elsején az M1-en arról beszélt, hogy egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs.

 


„Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja” - mondta az MTI akkori tudósítása szerint.

 

A kormánypárti frakciók végül elvetették a vármegyés ötletet, 264 igen és 41 nem szavazattal fogadták el Lázár és Harrach módosítóját.

 

FRISSÍTÉS:

 

A 444 megkérdezte az építési és beruházási minisztert, hogy továbbra is kitart-e 2011-es álláspontja mellett. Lázár sajtófőnöke válaszában azt írta, 

 

„Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni”.