Látványosan visszaesett a magyarok áramfogyasztása, mióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés korlátozását

Próbálunk spórolni, de ennek több oka is lehet.
Kovács M. Norbert

2022. július 31. 21:26

Látványosan visszaesett a magyarok áramfogyasztása, mióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés korlátozását

A 2021-es számokhoz képest egyébként is csökkenő tendenciát mutatott a magyarok áramfogyasztása idén nyár elején, az Orbán-kormány rezsicsökkentés csökkentésére vonatkozó bejelentése után viszont még tovább csökkent a fogyasztás – írja az átvételi rendszerirányító Mavir adatai alapján a Portfolio.hu.

 

Idén májusban még majdnem ugyanakkora volt a teljes magyar áramfogyasztás, mint tavaly, júniusban viszont már 3,5 százalékkal kevesebb, mint 2021 júniusában: 3767,3 GWh helyett csak 3634,7 GWh fogyasztottunk. 
 

Ehhez képest a júliusra vonatkozó, még nem az egész hónapot felölelő adatokból már az látszik, hogy egyrészt folytatódott a csökkenő tendencia, másrészt 

 

a kormány rezsiárakra vonatkozó bejelentése után, július 14 és 24 között már több mint 5,2 százalékkal volt kevesebb a magyarok fogyasztása, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
 

A cikk szerint teljes biztonsággal nem lehet ugyan kijelenteni, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatos bejelentések hatására kezdtek volna spórolni az emberek, viszont az időjárásra sem lehet fogni a kevesebb fogyasztást, hiszen 2021 júliusa nagyon hasonlóan meleg volt, mint az idei. A Portfólió cikke szerint a kormány bejelentése mellett a magas infláció és a gazdaság alakulásával kapcsolatos várakozások romlása is közrejátszhat abban, hogy kevesebbet fogyasztanak, vagyis próbálnak spórolni az árammal a magyarok.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind