Látványos részhez érkezett a munka az ELI-nél: kezdődik a járdák, a kerékpárutak és az utak aszfaltozása

A tervezett ütemezésnek megfelelően halad a beruházás, ami több ezer ember életét könnyíti meg.
Vass Imre

2022. október 13. 15:47

Látványos részhez
érkezett a munka az ELI-nél: kezdődik a járdák, a kerékpárutak és az utak
aszfaltozása

– Az ELI-hez vezető út építése a 2014–2020-as uniós időszak legnagyobb európai uniós forrásból finanszírozott önkormányzati beruházása, amelynek az a célja, hogy a város legnagyobb lakóterületét az északi lakótelepi övet összekösse az északnyugati iparterülettel – mondta a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

 

Több éves előkészítő munka után indult el a 4,5 milliárd forintos fejlesztés idén márciusban. A folyamat négy szakaszból áll, és részenként 3,9 kilométer hosszú új út épül, egyes utcákban pedig útfelújítás lesz. 

 

– Az első két szakaszon elkészültek a közműépítési munkák, jelenleg a közvilágítási hálózat szerelését végzik a szakemberek. A napokban kezdődik majd a kopórétegnek és alá a kötőrétegnek az építése az útpályán, és kezdődik a járdák, kerékpárutak aszfaltozása is – számolt be a munka állásáról Nagy Sándor.

 

 

Az út megépítése komoly gazdaságfejlesztő beruházás, és emellett 3-4 ezer ember életét könnyíti majd meg, mivel javulni fog az 5-ös főút és az autópályák megközelíthetősége. A fejlesztés azonban nemcsak az autósoknak előnyös, hanem a közösségi közlekedést használóknak és a kerékpárosoknak is. A beruházás során az új utak építése és a régik felújítása, kiszélesítése mellett ugyanis kerékpársávokat alakítanak ki, valamint önálló kerékpárút is készül. 

 

Emellett pedig arra készülve, hogy a közösségi közlekedés is megindul ezen a részen, tíz új megállót építenek, hármat pedig felújítanak. A projekt részeként a csapadékvíz tárolására két záportározót is megépítenek, kicserélik az érintett szakaszon a lámpatesteket és energiatakarékos, ledes világítás készül el, valamint 160 fát és 1100 cserjét ültetnek el. A munkálatokkal jövő nyárra kell elkészülnie a kivitelezőnek. 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind