Látványos drónvideón a dorozsmai szélmalom vitorla-helyreállítási munkái

A nem mindennapi, bonyolult munkát a levegőből és a földről is megörökítették, a végeredmény egy remek videó lett.

2019. október 10. 19:28

Látványos drónvideón a dorozsmai szélmalom vitorla-helyreállítási munkái

Nemrég született újjá a dorozsmai szélmalom, aminek korábban letört az egyik vitorlája. A rekonstrukciós munka során az új vitorlával együtt új szelestengely (nagybálvány) és fordítókocsi is felkerült a malomra. A helyreállítási munkát koordináló Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata szerint hosszú út vezetett idáig, mivel szinte alig van szakember egy ilyen műemlék tervezésére és kivitelezésére.

A vitorla helyreállítása szakmai körökben is kuriózumnak számít, mivel az új, 608 centiméter hosszú, 1,7 köbméter térfogatú, mintegy 2,8 tonna tömegű szelestengely méretéből adódóan speciális felkészülést, szakértelmet és tárgyi feltételeket igényelt mind a beszerzés, mind a szállítás, mind a műhelymunka és a beépítés alkalmával.

A szelestengelynek alkalmas fát Szlovéniában, a Júliai-Alpokban választották ki, innen szállították kamionnal Orfűre. Itt a speciális szárítás után egyedi eszközökkel, az ország legnagyobb esztergakéseivel munkálták meg a faanyagot. A dorozsmai malomnál a keresztágakkal felszerelt szelestengelyt daruval emelték be a mindössze néhány centiméterrel szélesebb fanyíláson keresztül.

Az örökségvédelmi hatóság által jóváhagyott tervdokumentációt a Tamás Malom Kft. készítette: Tamás Péter faipari technikus, gépészmérnök, Balázs György országos hírű molinológus, és Kocsis Barnabás okleveles építészmérnök. A kivitelezést Kovács Gergely Gábor orfűi malomépítő nyerte el 6,8 millió forinttal a versenyeztetési eljárásban.

A szélmalom vitorlájának helyreállítási munkáit megörökítő videó a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata megbízásából készült. A munkálatok felvételeit Németh Norbert (N2Photo.hu), a videó utolsó két snittjét a kész malomról Zombori István lokálpatrióta készítette.

Címlapon

mutasd mind