Látogatható XVI. Benedek sírja a Szent Péter-bazilikában

Megnyitották a pápáknak szentelt kriptát, ahova csütörtökön eltemették a december 31-én elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápát.
Garai Szakács László

2023. január 08. 13:58

Látogatható XVI. Benedek sírja a
Szent Péter-bazilikában

XVI. Benedek sírját egyszerű fehér márványlap fedi. A carrarai márványból készült sírlapon a latin Benedictus PP XVI felirat olvasható. A monogram a Pontifex pontificium kifejezés rövidítése, amit a pápák saját címként használnak. XVI. Benedek, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, visszavonulása után sem mondott le róla.

 

A sírkő alsó részén a görög Krisztus szónak a keresztény ikonológiában használt szimbóluma látható, vagyis egy P és egy X betű egymásba illesztve. A sírkő feletti falat egy reneszánsz dombormű díszíti, amin Szűz Mária karjában tartja a gyermek Jézust, két oldalán angyalokkal.

 

A január 5-én eltemetett XVI. Benedek sírja a bazilika altemplomában, az úgynevezett grottákban található, ahova többek között a főoltár oldalától lehet lejutni.

 

A kripta a pápák hagyományos temetkezési helye: korábbi vatikáni bejelentés szerint XVI. Benedek választotta ki magának a sír helyét, és ott nyugszik, ahol korábban XXIII. János és II. János Pál pápa, akiknek porait szentté avatásuk után a bazilika kápolnáiba helyezték át. Az altemplom azon pontjáról van szó, amely a legközelebb esik a Szent Péter apostolnak tulajdonított sírhoz, amely pont a főoltár alatt található.

 

Kilenc órakor nyitották meg a kriptát, ahova akárki lemehet, miután bejutott a bazilikába. Nem kell külön foglalás vagy jegy XVI. Benedek sírjához. Nincsen külön sor sem, a látogatóknak ugyanazt az útvonalat kell követni, mint a bazilikába való bejutáshoz. A sírnál a hívők megállhatnak egy rövid imára, és virágot is elhelyezhetnek.

 

XVI. Benedek ravatalához több mint 195 ezren járultak három nap alatt. Temetésén ötvenezren vettek részt.

 

(MTI)