Látni és látszani, avagy mennyibe kerül egy élet?

Hihetetlenül fontos, hogy a kerékpárosok használják azokat a láthatósági eszközöket, amikkel jó eséllyel elkerülhetik a közlekedési baleseteket. Akciózott a rendőrség: nem büntetni akarnak, hanem védeni és életet menteni.
Bod Péter

2022. november 04. 12:35

Látni és látszani, avagy mennyibe
kerül egy élet?

– Nagyon biztató tapasztalat, hogy Szegeden egyre több kerékpáros használja a láthatósági eszközöket. A legtöbben sokat adnak arra, hogy kétkeréken épségben eljussanak a munkahelyükre és onnan haza – mondta el a Látni és látszani akció rendezvényén pénteken délelőtt a Szent István téren Vad Róbert rendőrőrnagy, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságának munkatársa.

 

A Csongrád-Csanád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság Light Friday közlekedésbiztonsági akciójának indokoltsága aligha szorul magyarázatra. Szeged a hazai kerékpározás egyik fellegvára, ahol kiemelkedően sokan használják a városban ezt a közlekedési eszközt.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

Vad Róbert őrnagy ehhez azt is hozzátette, hogy a novemberi akció arra is ráirányítja a figyelmet, hogy az óraátállítás miatt korábban sötétedik, így a munkából hazafelé tartó kerékpárosok már esti sötétségben teszik meg ezt az utat. A fokozott figyelem, óvatosság és a láthatósági eszközök használata ezért is indokolt.

 

A Light Friday akció arról is szólt, hogy a Szent István téren a helyszínre érkező kerékpárok műszaki állapotát is ellenőrizték, különös tekintettel a világítóberendezések működésére. – Az átvizsgálást követően amennyiben hiányosságot tapasztalunk, a helyszínen pótoljuk a szóban forgó láthatósági eszközöket, kötelező tartozékokat – mondta a Szeged.hu érdeklődésére Vad Róbert.

 

Nem célja a rendőrségnek a láthatósági eszközöket nem használó kerékpárosok megbüntetése. A mai akció is azt szolgálta, hogy megelőzzék a rossz látási körülmények miatt kialakuló kerékpáros baleseteket.

 

A legelgondolkodtatóbb kérdést akkor tette fel a Szent István téren Vad Róbert őrnagy, amikor úgy fogalmazott: mennyibe kerül egy ember élete? És mennyi kerül egy-egy bicikli láthatósági eszközökkel való felszerelése? A választ mindenki tudja.