László Róbert: Ha a Fidesz politikai érdekei megkívánják, változtatni fog a választási szabályokon

Az összellenzéki lista első öt helyén szeretné látni magát Gyurcsány Ferenc, legalábbis ezt mondta műsorunkban tegnap Márki-Zay Péter. Mekkora a szimbolikus a jelentősége az öt listavezető személyének – erről is beszélgetett Balogh Judit László Róberttel a Political Capital választási szakértőjével.

2021. szeptember 09. 12:51

László Róbert: Ha a Fidesz politikai érdekei megkívánják, változtatni fog a választási szabályokon

A választási szakértő elmondta, a lista első öt helyén szereplő jelöltnek nem csak szimbolikus jelentősége van, ők ugyanis a szavazólapon is szerepelni fognak – velük tehát több millió választópolgár fog majd találkozni jövő tavasszal. Hangsúlyozta, az hogy Gyurcsány Ferenc felkerül-e az első öt hely valamelyikére, még nincs eldöntve, hiszen ebbe az előválasztáson résztvevő pártoknak is bele kell egyezniük.

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt vezeti majd a listát, a többi hely sorsáról várhatóan komoly konfliktusok árán dönt majd a hat szövetséges párt.

A Political Capital elemzője azt is elmondta, nincs olyan szabály, ami tiltaná, hogy módosítsák a választási törvényt egy évvel a szavazás előtt, ez a korlátozás ugyanis csak a kerülettérképre vonatkozik – a kétharmados többség birtokában pedig ez is megkerülhető. Az elmúlt években többször is bebizonyosodott, hogy a kormányoldalon még a saját, „gránitszilárdságú” törvényeiket sem feltétlenül tartják be, amíg megvan hozzá a kétharmad.

„Lehet még számítani arra, hogy lesz farigcsálás a választási rendszerrel. Ha Fidesz úgy fogja megítélni, hogy a politikai érdekei ezt megkívánják, akkor nem hiszem, hogy skrupulusai lesznek” – mondta az elemző.

Nézze meg a teljes beszélgetést itt!