László Róbert: A külhoni voksoknál és a győzteskompenzációnál pontosan lehet tudni, mi lett volna az eredmény, ha kivesszük ezeket a választási rendszerből

Ha nincs a magyar hungarikum: a győztes kompenzáció rendszere, akkor nem lenne kétharmada a Fidesz–KDNP-nek. A hazai választási rendszer torzító hatásait elemezte ki a Political Capital. A Téma vendége a választási szakértő.
Balogh Judit

2022. április 13. 11:35

László Róbert: A külhoni voksoknál
és a győzteskompenzációnál pontosan lehet tudni, mi lett volna 
az eredmény, ha kivesszük ezeket a választási rendszerből

Érthető, hogy sokat és sokan foglalkoznak a választás után a külhoni magyarok levélszavazataival, de ami igazán befolyásolta az idei eredményeket, és ami eldöntötte, hogy újra kétharmados többsége van Orbán Viktornak, az a győzteskompenzáció.

 

Ami egy választási hungarikum.

A nyertes jelöltet és pártját ugyanis ezekkel a szavazatokkal túlerősítik. A Fidesznek idén több mint 900 ezer ilyen plusz szavazata lett. Ha ezeket a töredékszavazatokat nem számolnák bele a a választási eredménybe, akkor a Fidesznek öt mandátummal kevesebbje lenne, azaz nem lenne kétharmada, hiszen csak 130 képviselője lenne – az öt mandátumból négyet kapott volna az Egységben Magyarországért egyet pedig a Mi Hazánk Mozgalom.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind