Lassan minden más variánst kiszorít az omikron

Folyamatosan és gyorsan terjed a világban a koronavírus legújabb mutációsja, az omikron. Eddig már 89 országban, köztük Magyarországon is azonosították. Egészségügyi Világszervezet szombati közlése szerint még mindig nem lehet tudni, hogy mekkora veszélyt jelent az új mutáns.
Vass Imre

2021. december 19. 12:40

Lassan minden más variánst kiszorít az omikron

WHO tájékoztatása szerint az omikron által okozott fertőzések száma háromnaponta másfélszeresére nő és sokkal gyorsabban terjed, mint a delta variáns. Azokban az országokban, ahol már megjelent, minden bizonnyal hamarosan ez lesz a domináns változat.

 

A szakemberek még nem tudják, hogy az omikron gyors terjedése minek köszönhető.

 

A szervezet felhívta a figyelmet, hogy az új variáns azokban az országokban is gyorsan terjed, ahol nagy az átoltottság aránya. Hozzátették: „Továbbra is korlátozott adatok állnak rendelkezésre az omikron klinikai súlyosságát illetően. További adatokra van szükség, hogy megismerjük a súlyossági jellemzőit és azt, hogyan befolyásolja a súlyosságot az oltás, illetve a korábbi védettség”

 

A WHO arra is figyelmeztet, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban és az Egyesült Királyságban is folyamatosan emelkedik a kórházba kerülők száma, így az egészségügyi rendszer gyorsan telítődhet, ami jelentős problémákat okozhat.

 

Az Egészségügyi Világszervezet november 26-án minősítette aggodalomra okot adó variánsnak az omikront.