Lassan már a legtöbb család számára luxus lesz a tej, a tojás és a hús is

Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése alapján az élelmiszerek árának emelkedése nem áll meg a következő időszakban sem. Brutálisan emelkedett a gabonanövények ára, de jelentősen drágult a tojás, a tej és a különféle húsokért is sokkal többet kell fizetni. Nem is beszélve a sajtokról.
Vass Imre

2022. szeptember 24. 16:41

Lassan már a legtöbb család számára luxus lesz a tej, a
tojás és a hús is

Az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a gabonanövények ára. Az étkezési búzáért az egy évvel korábbinál 79 százalékkal többet kell fizetni. A takarmánybúza ára hasonló mértékben emelkedett, 77 százalékkal drágább, mint tavaly. A takarmánykukorica ára még ennél is jobban emelkedett, az egy évvel korábbit 82 százalékkal haladta meg. Szintén jelentősen emelkedett az ipari napraforgó ára (73 százalék) és a repce ára is (45 százalék).

 

Szinten jelentős volt a drágulás a húsoknál. A vágósertés ára most kilónként meghaladta a 842 forintot, egy évvel korábban még csak 456 forint volt. 

 

A vágócsirke esetében az áremelkedés egy év alatt meghaladta az 50 százalékot. Ennél is jobban emelkedett a csirkemellfilé ára (62 százalék) és a csirkemáj ára is (60 százalék).

 

 

Lassan luxus termék lesz a magyar családok számára a tojás. A ketreces tartásból származó étkezési tojás ára egy év alatt 38 százalékkal emelkedett, bármilyen méretű is. A mélyalmos étkezési tojás árának növekedése még ennél is nagyobb, a tavalyi év hasonló időszakához képest közel 43 százalékkal emelkedett.

 

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint a tejtermékek ára is brutálisan emelkedett. A nyerstej országos termelői átlagára 66 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának árát. A trappista sajt 75 százalékkal, az ömlesztett sajt 60 százalékkal, a tehéntúró és a gyümölcsjoghurt 58 százalékkal, a natúr joghurt 57 százalékkal, a tejföl 56 százalékkal, a dobozos tartós tej 55 százalékkal, a kefir 54 százalékkal, a natúr vajkrém pedig 31 százalékkal lett drágább.

 

 

A zöldségek ára is növekedett a tavalyihoz képest, a szabadföldi gömbparadicsom ára kilogrammonként 255-ről 355 forintra emelkedett. Egy jó hír azért van, a koktélparadicsom ára 4 százalékot csökkent ebben az időszakban. 

 

A belföldi termesztésű tölteni való paprika mérettől függően 27-39 százalékkal lett drágább.

 

A belföldi gyökérzöldségek közül a petrezselyemgyökér termelői ára 15 százalékkal, a sárgarépáé19 százalékkal lett magasabb, a zeller 9 százalékkal drágult. A fejes káposzta ára 44 százalékkal, a spenóté 13 százalékkal, a sóskáé pedig 25 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Címlapon

mutasd mind