Lassan itt az ideje a téli gumik lecserélésének

Az időjárás még nagyon változékony, előfordulnak hajnali, reggeli fagyok, de lassan tényleg itt a tavasz. És, ha itt a tavasz, akkor elérkezik a téli gumik lecserélésének ideje.
Vass Imre

2023. április 01. 09:21

Lassan itt az ideje a téli gumik lecserélésének

A biztonságos közlekedés érdekében mindenféleképpen le kell cserélni a téli gumit, hisz azok nem igazán alkalmasak a nyári közlekedésre – írja a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

 

A téli gumi sokkal hangosabb, rosszabb az irányíthatósága és az autónak hosszabb is a fékútja a nyári időjárási körülmények között. 

 

Az új gumik felrakásánál érdemes arra figyelni, hogy minden keréken azonos típusú és mintázatú abroncsot kell használni. 

 

Az abroncs futófelületének minimálisan 1,6 milliméternek kell lennie, ennél kopottabbal közlekedni szabálytalan és életveszélyes. Azonban az igazán biztonságos érték téli abroncs esetében a minimum 4 milliméter, nyárinál pedig a 3 milliméter.

 

Az abroncsok nyomását érdemes legalább 2-3 hetente ellenőrizni. Az alacsonyabb, nem megfelelő gumiabroncsnyomás miatt romlik a tapadás, így egyrészt hamarabb kopnak el a gumiabroncsok, másrészt pedig megnövekszik a hajtóanyag-fogyasztás, és ami a legfontosabb, hogy az autó irányíthatósága és stabilitása is jelentősen lecsökken.

 

A szakemberek szerint, az abroncsok élettartama 10 év, ennél idősebb gumikat nem szabad felszerelni.