Lassan ideje eltörölni az oltási regisztrációt – Ceglédi Zoltán jegyzete

Hetek kérdése, és mindenkit beoltunk, aki regisztrált. Ez siker. Utána viszont már nem sorakoztatni, hanem csábítani kell az oltakozandókat. Ez feladat.

2021. április 30. 09:54

Lassan ideje eltörölni az oltási regisztrációt – Ceglédi Zoltán jegyzete

Muszáj egy közérdekű nulladik ponttal kezdenem. Kedves polgártárs! Ha ön úgy tervezte, hogy beoltatja magát, de eddig húzódozott a regisztrációtól, akkor kérem, tegye meg, írja fel magát. Higgye el: ha Rogán Antalt érdekli az ön címe, akkor már pontosan tudja is azt. Nem az oltakozandósági föliratból másolja át a kis kockás füzetébe. Szerintem az enyémet is tudja, sőt, a mai sajtószemléjében is ott van ez a cikk, mivel sokszor beleírom, hogy Rogán Rogán Rogán Rogán Rogán, és arra bejelez. Tehát: ha önnek nincsenek averziói az oltás iránt, ha tart a vírustól, vagy attól, hogy másra ragasztja, akkor regisztráljon, és hopp, már be is oltják. Ma ez a feltétele, hogy koronavírus elleni vakcinát kapjon.

Elnézve az oltásszervezés eddigi állását, a feliratkozással szerzett adatok egyébként nem egy precíz Excelben vannak csőre töltve, várva a 2022-es kampányban a kilövést, hanem iszonyat mód összehányva, mint egy hajnali taxi hátsó ülése girosszal. Küldik az SMS-t boldog-boldogtalannak, a kártyákat depláne. Higgye el, nem az ön tápéi kapucsengője lesz a koktélmeggy az adatbányászok tejszínpamacsán.

Viszont.

Az oltási kampány első szakaszában még értettem, mivégre a regisztráció. Adott volt egy elszúrt EU-s vakcinabeszerzés, igen, piszkosul elszúrták, és emiatt a kért és kalkulált mennyiség nyugatról nem akart jönni. Adott egy keleti kontingens, amellyel kapcsolatban jóval erőteljesebb a lakossági, főleg az ellenzéki averzió, amit még egyes pártkampányok is növeltek. Itt a tű hosszával van a baj, ott az egy üvegcséből kinyerhető adagok számán megy a vita, emitt egy -70 fokon tartandó cuccot használnak, amit ha kiengedtél, muszáj beoltani, amott meg teljesen különböző „követési távolsággal” kell a különböző termékeket beadni.

Ebben a helyzetben értettem, mivégre a regisztráció. Tudni azt, hogy mennyi oltásra van igény Szegeden, Vácott vagy Debrecenben, és annyit szállítani oda, erre tekintettel megszervezni a tárolást, beadást, egyéb logisztikát. Sőt, mivel az elején a leginkább veszélyeztetett idős, illetve krónikus beteg polgárokat oltottuk, pláne fontos volt tudni, hogyan állunk a biztonságukkal – hiszen messze rájuk a legveszélyesebb a koronavírus.

No, de mindez ad acta akkor, ha az időseinket, betegeinket javarészt beoltottuk (akit még nem, és szeretné, az tényleg regisztráljon), és a végre púposkodó vakcinabeszerzések miatt több oltóanyagunk lesz, mint ahányan oltásra jelentkeztek. Onnantól ugyanis nem regisztrációval szűrni, hanem kampánnyal csábítani kell az embereket. Ez pedig csak akkor megy, ha nem egy adminisztratív aktusra, hanem magára az oltásra toborozzuk őket.

A szervezés már lényegében úgyis lekerült a háziorvosokhoz és az egészségügyi szolgálatokhoz. A központi állam, khm, nem működik olyan pompásan, ezt a Klikknél is láttuk, és most is igaz. Mellékvágány, majd később írok erről hosszabban, de a járvány azt is bebizonyította, hogy elképesztő kincs a magyar háziorvos. Azonnal be kéne indítani egy tervet a számuk növelésére, és én már nem érném be a praxisközösségekkel: ahova lehet, oda rakjunk helyben háziorvost. De a lényeg: a szervezés már ma sem a központi államnál van. Fölösleges náluk regisztrálnom, ha a háziorvosomra marad az elirányításom vagy az oltás maga. Töröljük hát el a regisztrációt, és ehelyett indítsunk kampányt azért, hogy aki oltakozásista meggyőződésű, az jelentkezzen a háziorvosánál. Annál az embernél, aki ismeri őt, a kórtörténetét, helyben van, és a legfontosabb szem az oltakozásolási láncban. Ne piszkáljon bele a központ. Hagyja a kapcsolattartást azokra, akiknek ezzel helyben dolga van. Felszabadult energiáit szánja arra, hogy a rendelőkbe és az oltópontokra megfelelő vakcinákat küld.

Ha meg ennek az egésznek végre vége, akkor építsük vissza a járványügyi hatósági szervezetrendszert, folytassuk a kényszerűségből felpörgött telemedicina- és digitális orvoslás fejlesztését (receptet csak a felhőbe!), és mentsük meg, izmosítsuk fel a háziorvosainkat. De erről majd tényleg legközelebb! Most pedig még: ha védelmet akarnak, akkor ne bízzanak az ad hoc oltakozolódásban, hanem regisztráljanak, amíg el nem törlik.

Aztán hamar meg is szabadulunk, és visszakapjuk a régi életünket.

Ceglédi Zoltán