Lassan, de elindulnak lefelé az albérletárak is

A fővárosban már hat százalékkal csökkentek átlagosan az albérletárak, ennél lassabban, de vidéken is lefelé araszolnak a bérleti díjak.
Szlavkovits Rita

2023. március 27. 20:15

Lassan, de elindulnak lefelé az albérletárak is

Budapesten a legdrágább városrészekben alig két százalékkal csökkentek a múlt év utolsó negyedévéhez képest az albérletárak, ezek hagyományosan a budai kerületek, itt átlagosan 256 ezer forintot kell fizetni egy lakásért. A belvárosban többnyire 220 ezer forint körül kell fizetni, míg a külső pesti kerületekben átlagosan 156 ezer forint a havi bérleti díj. A belvárosban és a külső pesti kerületekben már hat százalékkal kevesebbet kell fizetni átlagosan egy lakásbérletért. Az albérletárakról az uzletem.hu készített egy körképet, a vidéki városok árairól is megkérdezte az egyik ingatlanos céget.

 

Érdekes, hogy a legnagyobb árcsökkenés a régió központokban kezdődött, hiszen a 181 ezer forintos átlagos havi díj 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év utolsó három hónapjában mért 187 ezer forintnál. 

 

Egyelőre a kisebb megyei jogú városokban átlag 160 ezer forintos bérleti díj nem mutat csökkenést. A megkérdezett szakértők szerint az elkövetkező hónapokban kismértékű árcsökkenésre lehet számítani a továbbiakban is, de legrosszabb esetben is stagnálni fognak az árak. 

 

A vidéki városok közül Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 210 ezer forint, míg Győrben 150 ezer forint a havi bérleti díj átlagértéke. Ezzel szemben Tatabányán átlag 145 ezer, míg Debrecenben 142 500 forintért lehetett használt téglalakást bérelni az idei év első három hónapjában.