Larry goes to Budapest – egy birkapásztor a rap segítségével törne ki a borsodi nyomorból

Valós történet volt a kiindulópontja a mozikban most bemutatott döbbenetes erejű, mellbe vágóan a valóságról szóló magyar filmnek, a Larrynek. A Belvárosi Moziban megtartott premierre eljöttek az alkotók is.
Bod Péter

2022. december 02. 10:26

Larry goes to Budapest – egy birkapásztor a rap segítségével törne ki a borsodi nyomorból

A film ötletét 2017 óta dédelgette magában Bernáth Szilárd rendező, aki egy Kazincbarcikáról indult rapperről, Serranóról mintázta meg Larry karakterét. Serranóról hat éve a 444.hu forgatott két részes filmet. A háttér, a lepukkant, végzetesen leszakadó Magyarország képe azért sem változott a filmben, mert Borsodban forgatták a filmet. Földrajzilag, de más értelemben is ez a tájék nagyon messze esik Budapesttől.

 

Larry birkapásztorként dolgozik. A szorongásos és dadogó fiatalember felfedezi magában, hogy remek rap szövegeket ír, és azokat egészen jó színvonalon képes előadni. Főleg, ha sikerül legyőznie a dadogását.

 

Az eredeti történetben a lázadó energia ragadott meg, ami minden filtert nélkülözött 

 

– fogalmazott a filmvetítést követő beszélgetésen Bernáth Szilárd. Azt is elmondta, rengeteg időt töltöttek forgatás előtt Borsod megyei kistelepüléseken, sok időt szántak a szereplőválogatásra. 

Bernáth Szilárd rendező (fotók: Bognár Péter)

 

Az eredmény őt és őket igazolja, mert csupán három hivatásos színész szerepel a Larryben, Thuróczy Szabolcs, Vilmányi Benett és Szandtner Anna. A többiek helybeli borsodi, többségükben roma származású amatőrök. 

 

Végre arról beszélünk, ami az országban van 

 

– vette át a szót Muhi András a film producere, aki Bernáth Szilárd forgatókönyvének elolvasása utáni élményéről beszélt.

 

Mindig érdekelt a valóság, de ahogy öregszem, egyre jobban. […] Ez a film tényleg a mélyben létező Magyarország mindennapjainak reménytelenségéről, nyomoráról szól, de egyben arról is, hogy innen sokan szeretnének kitörni. Idehaza is hollywoodi kaptafára kezdtek készülni a filmek 

 

– fogalmazott Muhi, és ők valami nagyon mást akartak. A két alkotó beszélgetőpartnere, Csomán Sándor filmkritikus, a Szeged.hu rendszeres szerzője és Gedzo Mozizgatunk című filmes podcastjének társműsorvezetője is a Larry autentikusságát emelte ki. 

 

Nem véletlen, hogy az első két vetítést Ózdon és Miskolcon tartották, az ottani közönség is nagyon jó fogadta a filmet, egyszerűen azért, mert hitelesnek érezték a látottakat. 

 

A rendező ennek kapcsán kiemelte: nagyon erőteljes törekvés volt benne, hogy a szegénységet és a nyomort ne esztétizálja a filmben.

 

Sokfajta lehetséges út állt a rendező előtt a forgatókönyv alakításakor, végül Bernáth Szilárd úgy döntött, hogy karakterdrámát készít. Vilmányi Benett egészen kivételes színészi játéka különösen emlékezetessé teszi a Larry-t.

 

Ezt a filmet látni kell a Belvárosi Moziban!